Osijek
MIRA I DRAGUTIN KERŽE OBNOVILI BRAČNE ZAVJETE

Pozlatili 50 bračnih godina
Objavljeno 12. svibnja, 2021.
Rođeni su Osječani ponosni na kćer i sina, a unuk Noa miljenik je obitelji

Podsjećanje na događaj od prije točno 50 godina bilo je središnja priča lijepog događaja kakvih je u posljednje vrijeme u Osijeku, nažalost, sve manje i manje. Naime, 8. svibnja davne 1971., u današnjoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, sudbinsko "da“ izgovorili su tada 24-godišnji Dragutin Kerže i tri godine mlađa odabranica njegova srca Mira. Usprkos pandemiji, koja je ipak ograničila broj uzvanika, Keržeovi su odlučili u subotu proslaviti svoj zlatni pir, što su svojom nazočnošću uveličali članovi najuže obitelji, sin Alan i snaha Ana, kći Dragutina sa suprugom Sašom Špoljarom te miljenik svih nazočnih - devetogodišnji unuk Noa.

Sve je počelo obnovom bračnih zavjeta, koje su, prije pola stoljeća, pred ondašnjim župnikom, pok. Stjepanom Bogdanićem, izgovorili u to vrijeme kazalištarac i mladi novinar Dragutin te zaposlenica nekadašnjeg OTP-a (Osječkog trgovačkog poduzeća) Mira Dobrijević. Dirljivim se riječima zlatnim slavljenicima, u subotu u crkvi Samostana sv. Jakova u Kapucinskoj ulici, na skromnom katoličkom obredu obratio iskusni, Osječanima omiljeni, brat kapucin Krešo Borković, a potom su Dragutin i Mira, drugi put u životu, obećali bezuvjetni doprinos zajedničkom životu. Svjesni, naravno, da ta obećanja više neće trajati kao ona izrečena prije točno pola stoljeća. Za razliku od onog "pravog“ vjenčanja, kad su zbog neshvatljivog kašnjenja fotografa ostali bez trajne uspomene na veliki dan u katedrali, ovaj je put obred obnove bračnih zavjeta trajno zabilježen s nekoliko pametnih telefona.

Svečanost je nastavljena nedaleko, u osječkom restoranu Galija, na desnoj obali Drave, gdje je uslužno osoblje unaprijed pripremilo vrsni objed začinjen neizbježnim tortama ukrašenim, za svakodnevnim posjetiteljima neuobičajenim oznakama, brojem 50! Priču o uzajamnoj ljubavi, povjerenju, ali i toleranciji, kao neizbježnim preduvjetima tako dugog zajedničkog života, na Galiji je ispričao pater familias, Glasov dugogodišnji (sada umirovljeni) novinar i urednik sportske rubrike, prisjetivši se pritom i prvog susreta s Mirom, poslije cijenjenom aranžerkom brojnih izloga bivšeg OTP-a. Nije skrivao ni ponos zbog sretnih brakova svojih nasljednika, kojima je poželio slične jubileje, a gotovo u svakoj rečenici Dragutin nije mogao sakriti bezgraničnu ljubav prema svom jedinom unuku Noi. Dakako, nije bilo razloga da ne prizna bezgraničnu zanesenost sportskim novinarstvom, što je tijekom polustoljetnog braka donosilo i niz izostanaka s onih mnogima najdražim obiteljskih okupljanja za nedjeljnim objedima…

No sve to bilo je tek marginalni dio slavlja koje će svi Keržeovi pamtiti dok su živi. Vrlo brzo i s nostalgijom, kakva se i u subotu već osjetila na Galiji. U vrijeme podsjećanja na mnoge lijepe trenutke iz 50-godišnjeg braka tih rođenih Esekera.

Marija Mihelić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CRAFT BEER FESTIVAL

Osijek je dobio ozbiljnu masovnu manifestaciju

2

MILENI I SVILENI OSTVARILI CILJ

Leptirićima zaradili 40-ak tisuća kuna

3

GRADONAČELNIK RADIĆ:

Nastavlja se borba protiv komaraca