Svijet
HRVATSKI NON-PAPER DOBRO PRIHVAĆEN U BRUXELLESU

BiH u središtu pozornosti EU-a, promjena granica je neprihvatljiva
Objavljeno 11. svibnja, 2021.
Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u ponedjeljak da ne zna ništa o fantomskom non-paperu u kojem se zagovara podjela BiH na etničkoj osnovi, i da je moguće da se to pojavilo u javnom prostoru kako bi se diskreditirao afirmativni non-paper koji je predstavila Hrvatska. Grlić Radman je to izjavio sa sastanka šefova diplomacija država članica EU-a u Bruxellesu, na kojem je jedna od glavnih tema bila strateška rasprava o zapadnom Balkanu.

Prije nekoliko tjedana u javnosti se pojavio tzv. non-paper, koji je pripisan Sloveniji, ali čije autorstvo nitko nije potvrdio i u kojem se predlaže podjela BiH po etničkoj osnovi. Prije toga, na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a 22. ožujka, ministar Grlić Radman predstavio je hrvatski non-paper, koji su podržale Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka i Cipar. U non-paperu ističe se da BiH mora ostati u središtu pozornosti EU-a, da je članstvo te zemlje u EU-u i prioritet i težnja, a da bi se to ostvarilo potrebna je sveobuhvatna transformacija cijelog društva. Grlić Radman rekao je da je rasprava o zapadnom Balkanu u ponedjeljak trajala dva sata i da je zadovoljan što je do nje došlo. Pisanih zaključaka neće biti, jer će se rasprava nastaviti. Istaknuo je također da je hrvatski non-paper dobro primljen. Ministar je rekao da su u raspravi mnogi ministri ponovili da nema promjene granica na zapadnom Balkanu i da je to neprihvatljivo.

Uoči sastanka Grlić Radman izjavio je kako koncept triju konstitutivnih naroda u BiH nije u suprotnosti s presudom Sejdić-Finci i on je ključan za funkcionalnost, stabilnost i europski put te zemlje. “Ključna je eliminacija bilo koje vrste diskriminacije u izbornom procesu, a to se može postići dopunom izbornog zakona”, dodao je Grlić Radman.

Europski sud za ljudska prava presudio je još krajem 2009. da su pravila za izbor članova Predsjedništva BiH diskriminatorna, jer građani koji ne pripadaju jednom od triju konstitutivnih naroda ne mogu biti birani. Kod izbora članova Predsjedništva pojavio se još jedan problem u Federaciji BiH, entiteta iz kojeg se biraju hrvatski i bošnjački član Predsjedništva. Brojniji Bošnjaci već su tri puta glasali za hrvatskog člana Predsjedništva, koji ima jako slabu potporu među Hrvatima. H/D.Pav.
POTPISANA IZJAVA O EUROPSKOJ BiH
Više od 550 akademika, profesora i nastavnika, predvođeni rektorom Sveučilišta u Mostaru Zoranom Tomićem te predstavnici civilnog društva iz BiH i Hrvatske, potpisali su izjavu u povodu Dana Europe kojom se poziva na ukidanje diskriminacije i dominacije kao jamstvu europske budućnosti BiH. U dokumentu se ističe kako su u Bosni i Hercegovini u posljednjih 25 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma izostali bitni politički i društveni koraci koji bi mogli zemlju odvesti tamo gdje pripada, Europi i europskoj obitelji. “Uvjereni smo da je ova, 2021. godina, godina prekretnice, godina u kojoj stoji povijesna prilika za prekidanje statusa quo i stagnacije BiH”, navodi se u izjavi.
Možda ste propustili...

SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA

Virus i dalje brži od cjepiva

U NEDJELJU SAMO DEVET ZARAŽENIH

Epidemijajenjava i u BiH

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA DAN IZBJEGLICA

Papa poziva na uspostavu humanitarnih koridora u Mijanmaru

2

U NEDJELJU SAMO DEVET ZARAŽENIH

Epidemijajenjava i u BiH

3

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

Povratak ruskog veleposlanika