Zdravlje
GODIŠNJE DESET MILIJUNA NOVIH SLUČAJEVA

Premalo sna, pušenje, alkohol i depresija povećavaju rizik od razvoja demencije
Objavljeno 10. svibnja, 2021.
Osobe u dobi između 50 i 70 godina koje noću spavaju šest ili manje sati izloženije su povećanom riziku od razvoja demencije, pokazali su rezultati nove studije. Također je uočen 30 posto veći rizik od razvoja demencije u ljudi u dobi između 50 i 70 godina koji su prijavili sustavna kratka razdoblja sna, bez obzira na njihove potencijalne kardiovaskularne zdravstvene ili metaboličke probleme, kao i one mentalne, poput depresije, a svi su čimbenici rizika za razvoj demencije. U sklopu istraživanja sudionici su u šest navrata sami procjenjivali trajanje sna između 1985. i 2015. godine, a 2012. ih je 3900 dobilo akcelerometar koji evidentira podatke o noćnome snu da bi se potvrdila točnost njihovih procjena. Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacija, u svijetu se gotovo svake godine evidentira gotovo deset milijuna novih slučajeva demencije, među kojima je i Alzheimerova bolest.

U osoba koje pate od demencije razvoju bolesti često je prethodila loša kvaliteta sna, poput čestog buđenja noću ili premalo sna, na što upozorava sve više istraživanja.

Znanstvenici su uočili i opasnost od većeg rizika od nastanka amiloidnog plaka u mozgu, proteina povezanog s nastankom demencije u osoba koje su se budile više od pet puta tijekom noći, zbog čega iz Inserma upozoravaju na važnost dobre higijene sna za zdravlje pojedinca. Predstojećim istraživanjima vjerojatno će se moći utvrditi na koji način poboljšanje navika, kada je spavanje posrijedi, može pridonijeti prevenciji razvoja demencije. U međuvremenu je najbolji način da se smanji rizik od razvoja demencije i da mozak održimo zdravim u starijoj životnoj dobi - "prestanak pušenja, umjereno konzumiranje alkohola, redovita mentalna i fizička aktivnost, uravnotežena prehrana i kontrola razine kolesterola i krvnog tlaka". J.Kn.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UBLAŽITE NEUGODNI UBOD KOMARACA

Prirodna sredstva protiv ljetnih krvopija

2

MNOGOBROJNI ZNACI DUGOG COVID-A

Umor, bol u zglobovima

3

KOD HOSPITALIZIRANIH ZBOG COVID-A

Aspirin ne poboljšava preživljavanje