Novosti
DAN EUROPE - 9. SVIBNJA

Povjerenje u EU najveće u zadnjih deset godina
Objavljeno 8. svibnja, 2021.
U trenutačnim okolnostima Europljani smatraju da su zdravlje i gospodarska situacija glavni problemi

Danom Europe, koji se održava 9. svibnja svake godine, slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne "Schumanove deklaracije", tijekom govora u Parizu 1950. godine Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među europskim državama postao nezamisliv.

Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

Dana 1. srpnja 2013. godine Republika Hrvatska postala je 28. punopravna članica Europske unije, a od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine Hrvatska je prvi put predsjedala Vijećem Europske unije.

Imidž EU-a i povjerenje u nju povećali su se i sada su na najvišoj razini u više od deset godina.

Pokazuju to rezultati najnovijeg standardnog istraživanja Eurobarometra provedenog od veljače do ožujka. Iako je pandemija koronavirusa utjecala na svakodnevni život Europljana više od godinu dana, stavovi prema EU-u i dalje su pozitivni. Gotovo svaki drugi građanin vjeruje Europskoj uniji (49 %), što je povećanje od šest postotnih bodova od prošlogodišnjeg Eurobarometra, dok 46 % građana ima pozitivnu predodžbu o EU-u. U trenutačnim okolnostima Europljani smatraju da su zdravlje i gospodarska situacija dva glavna problema na razini EU-a i na nacionalnoj razini.

Gotovo četiri od deset građana EU-a (38 %) zdravlje smatraju najvažnijim pitanjem s kojim se Unija trenutačno suočava, a do 69 % smatra da je trenutačno stanje gospodarstva njihove zemlje „loše”.

U tom smislu 55 % ispitanika smatra da će Komisijin instrument NextGenerationEU biti učinkovit odgovor na gospodarske posljedice pandemije koronavirusa.

U povodu proslave Dana Europe institucije EU-a otvaraju svoja vrata za javnost početkom svibnja u Bruxellesu i Strasbourgu. Lokalni uredi EU-a u Europi i diljem svijeta organiziraju niz aktivnosti i događanja za sve dobne skupine.

​Od početka krize izazvane koronavirusom EU poziva građane iz cijele Europe i svijeta da otkriju Europu na siguran i uglavnom virtualan način.

Dario Kuštro

Fond kao odgovor na globalizaciju

Europski Parlament izmijenio je Europski fond za prilagodbu globalizaciji i učinio ga pristupačnijim i prilagođenijim globalnoj krizi. EGF jedna je od aktivnosti kojima se Europska unija bori protiv nezaposlenosti. Naime, globalizacija može prouzročiti značajne strukturne probleme na tržištu koje dovode do toga da se radnike otpušta kao višak radne snage.
Kako bi se pružila adekvatna pomoć za ljude koji ostanu bez posla zbog globaliziranog tržišta, ili gospodarskih posljedica velikih kriza, poput pandemije COVID-19, EU je 2006. stvorio EGF kao poseban financijski alat koji se koristi „ad hoc“.

PLAN OPORAVKA ZA ODRŽIVIJU EUROPU
Europska komisija, Europski parlament i čelnici EU-a postigli su dogovor o planu oporavka koji otvara put ka izlasku iz krize i stvara temelje za modernu i održiviju Europu. Tim će se planom olakšati otklanjanje gospodarske i socijalne štete izazvane pandemijom koronavirusa.

Dugoročni proračun EU-a i inicijativa Next Generation EU – privremeni instrument za poticanje oporavka – najveći su paket poticaja koji je EU dosad financirao iz svojeg proračuna. Taj paket, vrijedan ukupno 1,8 milijardi eura, pomoći će u ponovnoj izgradnji zelenije, digitalnije i otpornije Europe nakon pandemije.

Poboljšani mehanizmi fleksibilnosti u dugoročnom proračunu omogućit će reagiranje u nepredviđenim situacijama.

Ažurirana pravila za putnike vlakom

Sve željezničke kompanije koje djeluju na području EU-a moraju garantirati besplatnu pomoć osobama s invaliditetom ili smanjenom pokretljivošću. Takve osobe trebaju se javiti željezničkim kompanijama 24 sata prije puta, umjesto dosadašnjih 48. Ako trebaju pratnju, ona putuje besplatno. Terapijskim psima koji dolaze s osobama sa smanjenom pokretljivošću mora biti zajamčen pristup.
U slučaju kašnjenja dužeg od 60 minuta, putnici mogu birati između potpune naknade troškova karte, nastavka putovanja, ili preusmjeravanja pod sličnim uvjetima bez dodatnih troškova.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike