Magazin
VALDIS DOMBROVSKIS IZVRŠNI POTPREDSJEDNIK EUROPSKE KOMISIJE

Suzbiti nepoštene prakse koje narušavaju tržište
Objavljeno 8. svibnja, 2021.

Europska komisija u srijedu je predstavila prijedlog uredbe kojom se nastoji riješiti problem kada strane tvrtke iz trećih zemalja uz pomoć državnih subvencija preuzimaju tvrtke u EU-u ili dobivaju poslove na javnim natječajima.

U povodu toga izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager naglasila je neke od ključnih stavki:

- Otvorenost jedinstvenog tržišta naše je najveće blago, ali otvorenost traži i pravednost. Više od 60 godina imamo sustav kontrola državnih potpora koji sprječava utrku u subvencijama između država članica. I danas usvajamo prijedlog za rješavanje pitanja distorzivnih subvencija koje dodjeljuju zemlje koje nisu članice Europske unije - izjavila je Vestager.

Strane tvrtke koje nastoje preuzeti neku europsku tvrtku, ili sudjelovati u postupku javne nabave, morat će unaprijed prijaviti svaki financijski doprinos primljen od vlade države nečlanice EU-a.

- Nepravedne prednosti dobivene putem subvencija već su dugo pošast u međunarodnom tržišnom natjecanju. Stoga smo kao prioritet odredili suzbijanje takve nepoštene prakse koja narušava tržište i pruža konkurentnu prednost zahvaljujući primljenoj potpori, a ne zahvaljujući kvaliteti ili inovativnosti - izjavio je izvršni potpredsjednik Valdis Dombrovskis.

Pravila EU-a o tržišnom natjecanju, javnoj nabavi i instrumentima obrane trgovine igraju važnu ulogu u osiguravanju poštenih uvjeta za tvrtke koje djeluju na jedinstvenom tržištu.

- No, nijedan od ovih alata ne odnosi se na strane subvencije koje njihovim primateljima pružaju nepravednu prednost prilikom preuzimanja tvrtki iz EU-a, sudjelovanja u javnim nabavama u EU-u ili sudjelovanja u drugim komercijalnim aktivnostima u EU-u. Takve strane subvencije mogu imati različite oblike, kao što su zajmovi s nultom kamatom i drugo financiranje ispod cijene, neograničena državna jamstva, ugovori s nultim porezom ili izravne financijske potpore - navodi se u priopćenju Europske komisije.

U Komisiji ističu da nova pravila nisu usmjerena ni protiv jedne zemlje, ali je poznato da se kineske tvrtke često sumnjiče za dobivanje državnih potpora zahvaljujući kojima, primjerice, često daju najpovoljnije ponude na javnim natječajima u državama članicama:

- Prema prijedlogu uredbe, Komisija će moći pokrenuti istragu, ako uoči moguće distorzivne strane subvencije u preuzimanju europskih tvrtki čiji je godišnji promet 500 milijuna eura ili više te kod javnih nabava čija je procijenjena vrijednost 250 milijuna eura ili više. Predviđen je i alat koji Komisiji omogućava pokretanje istrage prema službenoj dužnosti i za ostale tržišne situacije, manje koncentracije i postupke javne nabave ispod navedenih pragova kada postoji sumnja da su uključene strane subvencije. (H/DJ)
Možda ste propustili...

OZDRAVLJENJE PLANETA: BITKA KOJU NE SMIJEMO IZGUBITI

Klimatske promjene prilika su za razvoj održive energetike

MR. SC. KRISTJAN STANIČIĆ DIREKTOR JE HRVATSKE TURISTIČKE ZAJEDNICE

Hrvatska je definitivno spremna za ovogodišnju turističku sezonu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POČETAK TURISTIČKE SEZONE

Hrvatska u zelenoj zoni, slijedi invazija turista

2

OZDRAVLJENJE PLANETA: BITKA KOJU NE SMIJEMO IZGUBITI

Klimatske promjene prilika su
za razvoj održive energetike

3

TERORIZAM NA MREŽI: INTERNETSKO BOJNO POLJE

Virusi opasniji od korone