Osijek
ŠPUD: NATJECANJE U CRTANJU

Portret prema živome modelu najbolje nacrtala Zrinka Pekez
Objavljeno 7. svibnja, 2021.

Tonska studija portreta po živome modelu u tehnici laviranog tuša zadatak je za koji se natjecalo ukupno 33 učenika Škole primjerene umjetnosti i dizajna, a najboljim je ocijenjen onaj učenice četvrtoga razreda Zrinke Pekez. Drugo mjesto osvojila je Izabela Gregorović, učenica trećeg razreda, dok je učenica 4. razreda Ana Kasunić zasluženo dobila nagradu za treće mjesto. Uz zahvalnicu, učenici su primili i prigodne poklone, a prema pojašnjenju Dražena Brkića, profesora stručnih predmeta – crtanja, slikanja i ilustracije, ovo je drugo po redu natjecanje u crtanju kojem su mogli pristupiti svi zainteresirani učenici od prvog do četvrtog razreda.


- Posljednje natjecanje održano je prije dvije godine i drago nam je da je, nakon preskočene prošle zbog pandemije, ove godine velik broj učenika pokazao interes za natjecanje. U prvome krugu učenici su crtali mrtvu prirodu, dok su u finalu izloženi radovi tonske studije portreta po živome modelu u tehnici laviranog tuša – pojašnjava profesor Brkić, dodajući da je tročlana komisija imala zahtjevan zadatak odabrati najboljih deset, odnosno tri najbolja rada.
Iako je za očekivati da će učenici četvrtoga razreda puno bolje izvršiti zadatak od učenika u prvim razredima, profesor Brkić kaže da to zapravo i nije točno, jer je u prvim razredima također jako puno talenata. Upravo stoga svi su radovi bili šifrirani i komisija nije znala o kojem je učeniku riječ.


Uz motivaciju zahvalnica i poklona, učenici su zahvaljujući ovome natjecanju, pojašnjava naš sugovornik, stekli zanimljivo iskustvo iako sudjelovanje na natjecanju ne znači da oni koji nisu željeli sudjelovati ne umiju crtati. Razlika je u vremenskom razdoblju, kaže, zbog čega organizatori razmišljaju sljedeće godine vremenski ne ograničiti natjecanje.
- Za ostvarenje ovoga rada učenici imaju na raspolaganju četiri sata, stoga ćemo razmisliti o produljenju kako bi učenik koji je sporiji i pedantniji došao do istih rezultata kao učenik koji radi brže – pojasnio je Brkić. M. Mihelić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CRAFT BEER FESTIVAL

Osijek je dobio ozbiljnu masovnu manifestaciju

2

MILENI I SVILENI OSTVARILI CILJ

Leptirićima zaradili 40-ak tisuća kuna

3

GRADONAČELNIK RADIĆ:

Nastavlja se borba protiv komaraca