Osijek
GRADSKI POSJEDI TRAŽE NOVOG VLASNIKA

Zašto Grad prodaje 379 m2 u središtu baš uoči izbora?
Objavljeno 7. svibnja, 2021.
U Gradu površinu opisuju “beskorisnom” i odbacuju “nečasne namjere”

Grad Osijek raspisao je natječaj za prodaju nesagrađenih građevinskih zemljišta. Riječ je o četiri gradska posjeda koja traže novog vlasnika s rokom prijave na natječaj 20. svibnja. Među njima je zanimljiva parcela od 379 kvadrata u samom središtu Osijeka po početnoj cijeni od 1050 kuna po četvornom metru.

"Divlje" parkiralište
Riječ je o parceli koja je dio velike, godinama zapuštene površine omeđene Ulicom Hrvatske Republike, Županijskom i Gundulićevom ulicom te Slavičekovim prolazom. Površina je dugo građanima služila kao divlje parkiralište u prvoj zoni, sve dok prije nepunih deset godina nije ograđena, od kada se ondje ne događa apsolutno ništa. Površina služi tek kao pješački prečac građanima koji, pak, negoduju zbog toga što ovako atraktivan prostor zjapi neiskorišten. Grad na ovom natječaju prodaje samo dio parcele, rubni, površine 379 četvornih metara, po početnoj prodajnoj cijeni od 399 tisuća kuna. Iako će se cijena u procesu tržišnog nadmetanja vjerojatno uvećati, teško je oteti se dojmu da se ovo zemljište daje u prodaju baš uoči promjene gradske vlasti, desetak dana uoči lokalnih izbora.

Iz Grada Osijeka odlučno odbacuju bilo kakve "nečasne namjere" te ističu kako se datum objave natječaja za prodaju zemljišta slučajno podudario s posljednjim danima predizborne kampanje.

"Procedura raspisivanja natječaja ima nekoliko uvodnih radnji koje traju otprilike i do šest mjeseci. Tako je Grad Osijek za ovo konkretno zemljište procjenu ovlaštenog sudskog vještaka dobio 28. prosinca 2020. Procjena je 25. veljače 2021. dobila pozitivno mišljenje Procjeniteljskog povjerenstva Grada Osijeka, koje je utvrdilo kako je usklađena s odredbama Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina. Na tajming oglasa utjecala je i činjenica da smo čekali završetak spomenute procedure i za druge nekretnine kako bismo ih obuhvatili jednim natječajem te na taj način uštedjeli na troškovima oglasa - što je uobičajen način poslovanja Grada Osijeka. Nekretnina je, inače, s tri strane omeđena privatnim nekretninama, a sa sjeverne strane nalazi se planirani koridor šetnice, tako da je Gradu gotovo beskorisna što zbog male površine što zbog nemogućnosti spajanja s drugom. Uza sve to, trenutačno nema izlaz na javnu površinu. Ukratko rečeno, prodaja zemljišta prošla je sve propisane zakonske procedure kao i pravne procedure Grada Osijeka", poručuju iz Ureda gradonačelnika Grada Osijeka.


Što se još prodaje
Uz navedeno zemljište u središtu Osijeka, Grad je oglasio na prodaju i oranicu u Kninskoj ulici površine 469 četvornih metara koja ima stambenu namjenu. Početna cijena parcele iznosi 261.000 kuna, odnosno 550 kuna za kvadrat. Prodaje se i uređeno zemljište stambene namjene u Ulici Josipa Reihl-Kira površine 82 četvornih metara s početnom prodajnom cijenom od 41.000 kuna, odnosno 500 kuna po kvadratu. Grad je na prodaju ponudio dvorište u Zagrebačkoj ulici stambene namjene površine 26 četvornih metara s početnom prodajnom cijenom od 26.900 kuna, odnosno 1035 kuna za kvadrat.

Postupak javnog natječaja provodi Povjerenstvo za prodaju građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada Osijeka. Javno otvaranje pisanih ponuda obavit će se 20. svibnja, a otvaranju ponuda mogu nazočiti ponuditelji te njihovi ovlašteni predstavnici uz predočenje valjane punomoći. Sudionici natječaja dužni su uplatiti jamčevina za svaku katastarsku česticu za koju podnesu ponudu, i to u visini deset posto od početno utvrđene cijene u proračun Grada Osijeka. Iznimno, za nekretninu u Zagrebačkoj ulici jamčevina se plaća u visini početno utvrđene cijene zemljišta, a ponuditelj je obvezan kao dokaz prava na sudjelovanje priložiti e-zk izvadak kao dokaz da je vlasnik nekretnine koja graniči s nekretninom koja je predmet natječaja. Natjecateljima koji nisu uspjeli u postupku natječaja jamčevina se vraća u roku od 15 dana od donošenja rješenja o izboru najpovoljnijeg ponuditelja, dok se položena jamčevina natjecatelja čija je ponuda prihvaćena zadržava i uračunava u ugovorenu cijenu.

Ivana Solar
1050

kuna početna je cijena po četvornom metru zemljišta koje se prodaje u strogom središtu Osijeka
Najpovoljniji ponuditelj
Najpovoljnijim ponuditeljem u postupku prodaje ovih građevinskih zemljišta smatrat će se ponuditelj koji ponudi najvišu kupoprodajnu cijenu pod uvjetom da ispunjava i sve druge uvjete natječaja. Ako najpovoljniji ponuditelj odustane od svoje ponude, najpovoljnijim ponuditeljem smatra se sljedeći ponuditelj koji je ponudio najvišu kupoprodajnu cijenu i ispunjava sve druge uvjete natječaja te prihvati ponuđenu kupoprodajnu cijenu ponuditelja koji je odustao. Ako najpovoljniji ponuditelj odustane od ponude, jamčevina mu se ne vraća.
Možda ste propustili...

TRADICIJA DOGAĐAJA NA AERODROMU U ČEPINU TRAJE VEĆ POLA STOLJEĆA

U nedjelju jubilarna, 50. zmajada u Osijeku

OVE GODINE VIRTUALNA POZORNICA

Počinje Festival učeničkih igrokaza POZOR!

Najčitanije iz rubrike