Mozaik
U DVORANI GRADSKOG KAZALIŠTA “JOZA IVAKIĆ” U VINKOVCIMA

Večeras 21. Tamburaški memorijal Hrvoja Majića
Objavljeno 7. svibnja, 2021.
Večeras, 7. svibnja, u dvorani Gradskog kazališta "Joza Ivakić", s početkom u 19 sati, održat će se 21. Tamburaški memorijal Hrvoja Majića. Koncert instrumentalne tamburaške glazbe, kakvu je najviše volio, održava se u sjećanje na maestralnog primaša tadašnjih Zlatnih dukata, prerano otišlog, tragično preminulog Hrvoja Majića (2. svibnja 1969. - 2. rujna 1999.). Prošlogodinji Memorijal nije održan zbog pandemije koronavirusa, a ovogodišnji se održava uz poštovanje svih epidemioloških mjera, od dezinficiranja na ulazu, nošenja maski do ograničenog broja gledatelja. Nastupaju Duo Nikola Marinić i Branimir Pepić. Tamburaški orkestar Glazbene škole Josipa Runjanina iz Vinkovaca, Tamburaški sastav Dike i Tamburaški orkestar Općine Semeljci.

Još na samom pokopu Hrvoja Majića njegovi kolege tamburaši i drugi glazbenici dogovorili su se kako bi se trebali svake godine, bar jednom u godini, sastati i održati u Vinkovcima veliki koncert instrumentalne tamburaške glazbe posvećen Hrvoju. Tako i jest svake godine sve do danas, osim prošle, kada je koncert izostao, ali su tamburaši u manjim skupinama ipak održali kontinuitet prisjećanja na svog dragog, nikad zabravljenog kolegu.

Osnove Memorijala Hrvoja Majića očito su već u startu dobro postavljene, jer da nije tako, ne bi sve ove godine opstao. Hrvoje je bio izvrstan instrumentalist i u sjećanje na njega svake godine svira se instrumentalna tamburaška glazba. Nemjeriv je doprinos tamburaša, koji, uz dobru volju i energiju, svake godine privuku i velik broj posjetitelja.

Uspomenu na Hrvoja Majića treba njegovati i čuvati, njegove partiture umnožiti i učiniti ih dostupnima tamburašima, jer Hrvoje nije bio samo virtuoz na primu nego je i izvrsno poznavao i svirao i sve druge tambure, poznavao je mogućnost svake tambure i u orkestraciji je bio nenadmašan, podsjeća organizator Memorijala, Ogranak Matice hrvatske Vinkovci, i dodaje kako je kruna svega toga CD s transkripcijom i orkestracijom za tambure djela klasične glazbe “Tambura u svijetu klasike”, na kojemu je sam odsvirao sve instrumente. M.Flego
Održava se u sjećanje na maestralnog primaša tadašnjih Zlatnih dukata, koji je prerano tragično preminuo
Možda ste propustili...

NA 15. IZDANJE KOJE SE ODRŽAVA 2022.

Belle and Sebastian dolaze na INmusic

ODLUČIT ĆE PREDSJEDNIK MACRON

Mjesto u Panteonu za slavnu Josephine Baker

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana