Kultura
DOM KULTURE NOVA GRADIŠKA OBJAVIO NATJEČAJ

Izložba "Sva lica Hrvatske"
Objavljeno 6. svibnja, 2021.
Pošaljite postojeće ili napravite posve nove radove u kojima interpretirate sve ono dobro i/ili loše u našoj zemlji

Dom kulture Nova Gradiška objavio je natječaj za sudjelovanje na grupnoj žiriranoj izložbi "Sva lica Hrvatske", koja će ondje biti postavljena od 8. do 31. listopada. Autorica koncepcije je Sonja Švec Španjol, nezavisna kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja, a stručni žiri čine Sonja Švec Španjol i Danijela Juranović.


- Od prve polovine 2020. godine pa sve do danas živimo u krajnje neizvjesnom vremenu, u kojem pojedinac doslovce mora biti spreman na sve. Pandemija koronavirusa natjerala nas je na posve nov način života, izolaciju, distanciranje, vječni oprez i razmišljanje o vlastitom zdravlju. Povremena potpuna zatvaranja zemlje (lockdown) odrazila su se na sve segmente naših života, a mnoge su psihički i fizički dotukle mnogobrojne zabrane i ograničenja. Htjeli - ne htjeli, bili smo prisiljeni ostati kod kuće, prvo unutar vlastitog doma, a potom unutar granica vlastite države. S dolaskom pandemije glavni grad Hrvatske dodatno je potresla tragedija potresa, a potom i poplava… Tragedija još snažnijeg i razornijeg potresa ponovila se krajem 2020. godine kod Petrinje, kada su mnogi ostali bez svog doma. I prije katastrofične 2020. godine često smo o Hrvatskoj govorili kao o zemlji suprotnosti. Naša zemlja obiluje prirodnim ljepotama, ali ih ne cijenimo i ne brinemo se o njima dovoljno; posjedujemo bezbrojne prirodne resurse, ali ih izvozimo na vanjsko tržište umjesto da sami iskoristimo ono što proizvedemo; imamo blagu mediteransku klimu, raznovrsnu gastronomiju, bogato kulturno i umjetničko nasljeđe, ali nam se radno stanovništvo kontinuirano iseljava, a zemlja kontinuirano stagnira... Sve te opozicije dodatno su potencirane 2020. i 2021. godine, kada smo bili onemogućeni putovati, što nas je u velikom broju navelo da se fokusiramo i ozbiljno promislimo gdje i kako živimo te na koje se sve načine možemo povezati i pomoći jedni drugima u katastrofičnoj godini i iznimno teškim psihičkim i fizičkim uvjetima u kojima smo se našli. Iz svega navedenog nastala je ideja za grupnu izložbu "Sva lica Hrvatske". Tema izložbe nije vezana uz pandemiju i potrese, niti su radovi obvezni referirati se na te događaje, dapače, upravo suprotno. Preko javnog natječaja pozivamo umjetnike i umjetnice da prijave već postojeće ili naprave posve nove radove u kojima interpretiraju sve ono dobro i/ili loše u našoj zemlji. Sve što im smeta, ljuti, žalosti ili pak inspirira i daje razlog za nastavak. Naglasak je na suprotnostima, oprečnostima, tj. kontradiktornostima, na koje nailazimo na svakom koraku. Bilo da je riječ o nevjerojatnim prirodnim ljepotama, bilo pak o devastacijama kulturnih dobara, spomenika i arhitektonskih ostvarenja, o humanitarnom i solidarnom djelovanju pojedinca, skupine i zajednice ili diskriminaciji, podjelama i poticanju mržnje. Od prirodnih ljepota, urbanih zdanja, psihološke analize mentaliteta naroda ili pojedinca… naglasak je na vlastitoj interpretaciji vlastite zemlje i naroda, tj. Hrvatske viđene očima likovnih umjetnika - navode u konceptu izložbe.


Pojedini autor ili autorica može prijaviti maksimalno tri rada (crteži, grafike, slike, fotografije, kolaži, skulpture, objekti, instalacije, video, dopuštene su sve tehnike i materijali, dimenzije djela nisu ograničene, ali treba voditi računa o veličini izložbenog prostora (120 kvadrata). U prijavi moraju biti osobni podatci autora, kratka biografija, kontakt, naziv rada, godina nastanka, medij, materijal i tehnika, dimenzije u centimetrima (za dvodimenzionalne radove visina x širina, za trodimenzionalne visina x širina x dubina),


opis rada/koncept rada - kako rad odgovara na temu izložbe (minimalno kartica teksta). Kvalitetne fotografije prijavljenih radova u JPEG formatu u kvaliteti i rezoluciji već pripremljenoj za tisak (300 dpi), a trodimenzionalne radove snimiti iz minimalno tri kuta.
Prijave poslati na e-mail adresu: svalicahrvatske@gmail.com sa subjectom "Prijava na natječaj za sudjelovanje na izložbi Sva lica Hrvatske" (ako u roku od tri do pet dana ne dobijete potvrdu primitka prijave, provjerite s organizatorom je li prijava stigla). Prijave se na natječaj zaprimaju do ponoći 5. srpnja 2021. Svi prijavljeni autori bit će obaviješteni o rezultatima natječaja do 15. kolovoza 2021. e-mailom, a rezultati će biti objavljeni i na web-stranici Doma kulture Nova Gradiška.


Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

SELI SE U POVODU DANA UMJETNIKOVA ROĐENJA, 10. LIPNJA

Kožarićev "Uzlet" bit će ispred MSU-a

PRANDAU FESTIVAL U DONJEM MIHOLJCU

Večeras ansambl Projekt Lazarus

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MINIKONCERT NA TRGU

Zagrebački solisti stižu u Osijek

2

ANSAMBL LADO I GRAD LIPIK VEŽE NERASKIDIVA VEZA

Otkrivena bista profesora Zvonimira Ljevakovića

3

ZAVRŠENA SEZONA MAJSTORSKOG CIKLUSA

Emotivni oproštaj maestra Dinda od Simfonijskog orkestra HRT-a