Novosti
POTPORA MINISTRA FINANCIJA

Županja je primjer povećanja prihoda
Objavljeno 5. svibnja, 2021.

Ministar financija Zdravko Marić boravio je u Županji i nazvao je oglednim primjerom ostvarenog učinka izmjena Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.


- Uoči parlamentarnih izbora 2016., kroz razgovore u Županji i u nekoliko općina na krajnjem istoku Hrvatske, došao sam do spoznaje da postoje projekti spremni za apliciranje na europske fondove, ali nedostajao je dio vlastitog sufinanciranja s obzirom na ograničene fiskalne kapacitete gradova, općina i županija. To je bio jedan od okidača izmjena toga zakona, a drugi je razlog bio pravednija raspodjela poreznog novca. Županja je jedan od primjera gradova na ovom području koji je prošao znatno bolje i kojemu je u samo dvije godine proračun više nego udvostručen - zaključio je Marić. Najavio je nastavak fiskalne i funkcionalne decentralizacije te dao punu potporu gradonačelniku Županje Davoru Miličeviću, kandidatu HDZ-a, za peti mandat.


Miličević je ustvrdio da su izmjene Zakona o porezu na dohodak najkonkretnija mjera Vlade RH, koja je najviše pomogla lokalnim jedinicama s teškoćama u financiranju.


- Kod nas su porezni prihodi povećani 120 posto, proračun je stvarno prodisao i puno aktivnosti koje prije nismo mogli imati sada imamo i građani su to osjetili - kazao je. Očekuje da će suradnja s Ministarstvom biti nastavljena i u povlačenju sredstava iz nove financijske omotnice EU-a. Izborni program HDZ-a Županje temeljen je na intervencijskom planu teškom približno 380 milijuna kuna u sedam godina, a zahvaljujući reformi poreznog sustava Grad će svoj udio sufinanciranja moći osigurati.


Kandidat HDZ-a za vukovarsko-srijemskog župana Damir Dekanić ustvrdio je da je izborni program HDZ-a Županje vrlo ambiciozan, ali ostvariv jer je planiran na realnim osnovama. Istaknuo je veliko značenje potpore Ministarstva financija, koje je omogućilo golem iskorak u jačanju lokalnih proračuna.
Poručio je da je bitno zadržati osovinu koja vodi od Vlade RH, premijera Andreja Plenkovića preko ministara, župana do gradonačelnika i načelnika, jer je uz otvorene kanale komunikacije i tijeka novca puno lakše raditi i provoditi projekte. M.L.O.
Možda ste propustili...

MINISTAR ZNANOSTI NA OSJEČKOM SVEUČILIŠTU

Novi studentski paviljon bit će otvoren ove jeseni

POVJERENSTVO ZA OCJENU RIZIKA NA PODRUČJU FARMAKOVIGILANCIJE

Nova nuspojava

JAVNI POZIV GRAĐANIMA: BEZ NAJAVE I NA VIŠE PUNKTOVA

U Osječkoj i Vukovarskoj županiji nastavak cijepljenja bez naručivanja

Najčitanije iz rubrike