Dome slatki dome
SAVJETI KAKO PRAVILNO ODABRATI

Keramičke pločice trebaju biti lijepe, ali moraju - trajati
Objavljeno 6. svibnja, 2021.
Pogrešan odabir i nekvalitetno postavljene pločice od nestručnih osoba vrlo su skupe pogreške

Kad se odlučite za nove obloge podova i zidova u svojem domu, jedan od ključnih trenutaka u tom procesu je sam odabir keramičkih pločica. Razloga za to ima više, ali prije svega su to vizualni efekti i jednostavnost održavanja. Naime, pogrešan odabir pločica i njihovo nekvalitetno postavljanje od nestručnih osoba bit će pogreške koje ćete skupo platiti jer zahtijevaju kompletno skidanje položene keramike te kupnju i postavljanje nove.

Najvažniji korak prije odabira keramičkih pločica je definiranje sredstava kojima raspolažete. Imajte uvijek na umu činjenicu da su najjeftinije pločice privlačne svojom cijenom, ali najčešće ne garantiraju kvalitetu koja je potrebna za što duži vijek trajanja. Njihov nedostatak uglavnom će se primijetiti kroz pukotine na površini, koje se javljaju zbog opterećenja na podnoj plohi. Osim toga, svaka neravnina na podlozi, a savršeno ravnu podlogu je teško postići, izazvat će dodatna pucanja.

Koje su za gdje
Keramičke pločice iz srednjeg cjenovnog razreda, dobra priprema podloge i odabir stručne osobe za postavljanje garantirat će kvalitetu i dugotrajnost koje će vas zadovoljiti. Skupe pločice zasigurno pružaju kvalitetu, ali njihov odabir ovisi isključivo o vašim željama i financijskim mogućnostima. Dopadljiv dizajn prisutan je kod svih vrsta pločica, neovisno o cijeni, ali pri odabiru prednost dajte kvaliteti, koja će biti popraćena dobrim dizajnom.

Nakon definiranja potrebne kvalitete razmotrite žive li s vama u kućanstvu starije i nemoćne osobe ili mala djeca, kako biste mogli odabrati odgovarajuću faktor protukliznosti. Ako imate posebnih zahtjeva i potreba, o tome se dodatno savjetujte sa stručnjacima u prodajnom centru. Svaka vrsta keramičkih pločica ima određene klase protukliznosti te je kao takva manje ili više preporučljiva za pojedine prostore.

Prije konačnog odabira razmotrite oznake na keramičkim pločicama kako biste razlučili podne od zidnih. Zidne pločice preporučuje se postavljati isključivo na vertikalne površine, a podne se mogu postavljati i na horizontalne i vertikalne plohe. To je jako važno kako ne bi došlo do već spomenutog pucanja keramike postavljene na pod, i to isključivo zbog vašeg pogrešnog odabira!

Izgled posljednji
Dizajn, tj. oblik i boja trebali bi biti posljednji korak kojim definirate svoj odabir. Nakon što ste odredili potrebnu kvalitetu i prihvatljivu cijenu, klasu protukliznosti i jasno razlučili potrebne količine podne i zidne keramike, zamolite stručne osobe u prodajnim centrima da vam predstave izbor pločica u okviru traženih karakteristika. Raspitajte se o trenutačnim zalihama, rokovima isporuke naručene robe kao i veličini pakiranja kako biste osigurali dovoljnu, ali ne i pretjerano veliku zalihu keramike, koja će biti potrebna u slučaju oštećenja pri dostavi, polaganju ili pri upotrebi.

Ovaj aspekt ovisi o vašim željama i sklonostima. Keramičke pločice većih dimenzija bit će izražajnije i efektnije u velikim prostorima. Male keramičke pločice na velikoj podnoj površini vizualno će ga smanjiti. Odabranom bojom pločica možete korigirati dimenzije prostora - tamnijom ga sniziti ili skratiti, a svjetlijom povećati ili povisiti. Postavljanje pločica pod pravim kutom učinit će prostor statičnijim, a pod kutom od 45° dinamičnijim.

Monika Galović Rolich, mag.ing.arh.
Pri odabiru prednost dajte kvaliteti, koja će biti popraćena dobrim dizajnom
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DNEVNA SOBA MOŽE BITI I VANI

Moderne vrtne garniture za uživanje na otvorenom

2

DEKORACIJOM DO UGOĐAJA

Plave nijanse unijet će ljeto u svaki kutak doma

3

MULTIFUNKCIONALNOST PROSTORA

Praktične klizne stijene