Novosti
JOŠ SE NE ZNA KADA ĆE SE ODRŽATI SABORSKA RASPRAVA

Oporba je podnijela prijedlog za opoziv ministra zdravstva Beroša
Objavljeno 4. svibnja, 2021.
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izvijestio je da je ujedinjena oporba u saborsku proceduru uputila prijedlog za raspravu o povjerenju ministru zdravstva Viliju Berošu zbog nagomilanih problema u zdravstvu i afera povezanih s ministrom.

- Razlozi zbog kojih smo pokrenuli opoziv, nažalost, jasni su svima - nagomilani dugovi u zdravstvu koji su doveli do toga da je bolnicama u jeku pandemije obustavljena isporuka lijekova. Usto, golemi su problemi sa sustavom cijepljenja, a doznali smo da postoje i indicije za pogodovanje pri izradi sustava cijepise.hr. - naveo je Grbin motive.

- Sustav koji ne funkcionira dodijeljen je na izradu ljudima koji su povezani s ministrom Berošem. Sumnje na javne nabave u Ministarstvu zdravstva poput one gdje su cvjećarici dane IT-usluge ili namješteni natječaji za bivše HDZ-ove ministre zdravstva Andriju Hebranga i Nevena Ljubičića, koji su, doduše, obustavljeni, ali tek nakon što su o njima počeli pisati mediji - nastavio je Grbin.

Ministarstvo zdravstva, tvrdi, ne funkcionira. "Beroš mora otići, ali njegov odlazak sam po sebi nije dovoljan i nakon njegova odlaska svi zajedno moramo prionuti rješavanju nagomilanih problema u zdravstvenom sustavu", ocijenio je, dodavši da se rasprava mora održati u roku od 30 dana, a hoće li biti prije ili poslije izbora ovisi o premijeru Plenkoviću i predsjedniku Sabora Jandrokoviću. Inicijativu su potpisima podržali svi oporbeni klubovi, osim Hrvatskih suverenista, no najavili su da će glasati za opoziv Beroša, kaže Grbin.

Mostov Nikola Grmoja istaknuo je da i njegova stranka već dugo upozorava na probleme u zdravstvenom sustavu, na velike dugove prema veledrogerijama, liste čekanja. "Beroš, naravno, nije jedini krivac, odgovorna je cijela Vlada i našim potpisima želimo potaknuti i reformu zdravstvenog sustava i svi se u oporbi slažemo da su promjene potrebne i da hitno trebamo krenuti s njima", naglasio je Grmoja.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta ocijenio je da je hrvatsko zdravstvo previše ispolitizirano. "Bezbroj je problema i eventualna smjena ministra Beroša neće puno promijeniti. Od početka se zalažemo da se u zdravstvu uvedu tržišni principi jer sada ne vidimo mehanizme koji će dovesti do promjena u sustavu", kazao je Bartulica. H
PLENKOVIĆ: OPORBA NIJE KREATIVNA
Nakon što je oporba u saborsku proceduru uputila prijedlog za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša, premijer Andrej Plenković rekao je da će se Vlada o svemu tome očitovati u zakonskom roku. “Nakon toga ćemo vidjeti kada je najprimjereniji trenutak da se održi rasprava”, dodao je Plenković novinarima. O samom oporbenom prijedlogu opoziva rekao je kako je to “manje-više uvijek u istom smislu, prepisivanje različitih portala i novinskih napisa”. “Nije oporba nešto kreativna, osobito SDP, oni već četiri godine mahom prepisuju ono što mediji pišu, onda to slože na nekakav papir”, prokomentirao je premijer.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana