Novosti
PRIJAVILA SE I ZLATA ĐURĐEVIĆ

Za sada petero prijavljenih u novoj utrci za predsjednika Vrhovnog suda, neki iz prvog kruga odustali
Objavljeno 4. svibnja, 2021.

Profesorica zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlata Đurđević u ponedjeljak se poštom prijavila na drugi javni poziv za predsjednicu Vrhovnog suda, a prijavu je, kako javlja N1, poslao i sudac Trgovačkog suda u Osijeku Boris Vuković, pa je u utrci za tu dužnost, prema dosad dostupnim podacima, ukupno pet kandidata.

- Očekujem da postupak izbora bude proveden sukladno Ustavu i zakonu te objektivnim kriterijima stručnosti, integriteta i sadržaju programa rada. Vjerujem da je hrvatska politika sazrela da joj se povjeri zadatak izbora sutkinje Vrhovnog suda RH jer je spremna poštovati ustavne zahtjeve neovisnosti, izvrsnosti i etičnosti - kazala je Đurđević, koju na čelu Vrhovnog suda želi predsjednik RH Zoran Milanović, za N1.

Svoje kandidature Državnom sudbenom vijeću (DSV) ranije su podnijeli sutkinja Visokog kaznenog suda Lana Peto Kujundžić, pravnica sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Snježana Rizvan te zagrebački odvjetnik Šime Savić.

Savić se jedini od navedenih javio i na prvi poziv nakon kojega predsjednik Milanović Saboru nije želio predložiti nikoga od prijavljenih. Odvjetnica Lidija Horvat svoju je kandidaturu u međuvremenu povukla, a aktualni predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, kojemu mandat istječe u srpnju, neće se javiti na novi javni poziv jer ga predsjednik očito ne želi predložiti.

Novi javni poziv DSV je raspisalo 31. ožujka s rokom prijave od 30 dana. Predsjednik DSV-a Darko Milković kazao je da se preporučene pošiljke dostavljaju u roku od 48 sati pa će to tijelo sa zaključivanjem javnog poziva pričekati do srijede. Ustrajući da je predlaganje kandidata njegovo ustavno pravo, Milanović je Saboru za predsjednicu Vrhovnog suda unatoč prvom javnom pozivu već u ožujku predložio Zlatu Đurđević, no predsjednik Sabora Gordan Jandroković taj je prijedlog odbio uvrstiti u proceduru kao nezakonit. Milanović je tvrdio da će se zastupnici ipak morati očitovati o njegovoj kandidatkinji, na kojoj je pred novinarima inzistirao i u utorak, ali je Ustavni sud zaključio da predsjednik može predložiti samo kandidata koji je prošao javni poziv DSV-a, a tvrdili su i da se time ne ograničava ustavno pravo da predsjednik države predlaže, a Sabor bira predsjednika Vrhovnog suda.

Premijer Andrej Plenković potom je kazao da je Đurđević, iako je profesorica kaznenog procesnog prava, pristala biti dio protuzakonite procedure te da ne može voditi najviše pravosudno tijelo. Prema najavama u Saboru je ne bi podržali ni zastupnici desnice iz oporbenih redova.

S obzirom na to da se predsjednik Vrhovnog suda bira na prijedlog predsjednika RH, a da o tome odlučuje većina u Saboru, zdrav razum nalaže da se o tome trebaju dogovoriti predsjednik i premijer, pronalaženjem objema stranama prihvatljivog rješenja. Bez toga Vrhovni sud neće lako dobiti novog predsjednika. Očekuje se da bi Sabor o prijedlogu predsjednika RH za novu čelnu osobu Vrhovnog suda trebao odlučivati nakon lokalnih izbora. I.Bošnjak/H
Državno sudbeno vijeće javni će poziv zaključiti u srijedu
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana