Mozaik
NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU, KOJI SE ODRŽAVA 9. SVIBNJA

Alfi Kabiljo prvi dobitnik
priznanja za doprinos
Zagrebačkom festivalu
Objavljeno 5. svibnja, 2021.

Skladatelj, producent i aranžer Alfi Kabiljo prvi je dobitnik nagrade za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu. U povodu

85 godina života i 60 godina od autorskog debija na Festivalu, direkcija Zagrebačkog festivala i Hrvatsko društvo skladatelja odlučili su se za Kabilja kao prvog laureata novoustanovljene nagrade kojom se nagrađuju kontinuitet i izvrsnost autorstva.

Od svog debija 1961. s dvije skladbe, "Cvrčak i mrav" i "Pisano u noći", Kabiljo je kao autor na Zagrebačkom festivalu sudjelovao 33 puta. Unatoč brojnim nagradama i velikim hitovima, njegov odnos s Festivalom najviše je obilježila pjesma koja nije osvojila ni jednu nagradu, ali je postala pravi evergrin: "Tvoja zemlja", nastala u suradnji s Dragom Britvićem, koju je nezaboravno otpjevao Vice Vukov. Svestran i istovremeno uspješan u području klasike, filmske i popularne glazbe, Alfi Kabiljo jedan je od naših najvažnijih i najplodnijih skladatelja te svakako nezaobilazna ličnost tijekom gotovo 70-godišnje povijesti Zagrebačkog festivala. Također, Kabiljo će ove godine obilježiti još jednu veliku obljetnicu: 50 godina od prve izvedbe mjuzikla "Jalta, Jalta".

- Svojom radnom etikom, glazbenim zanosom i neiscrpnom energijom, Alfi je primjer čak i upola mlađim autorima i glazbenicima. Pravo je zadovoljstvo vidjeti ga još uvijek aktivnog i znatiželjnog, kako u pauzama teniskih mečeva na svojoj Šalati i dalje neumorno radi na novim pjesmama i glazbenim projektima. Nije pretjerano reći kako Zagrebački festival svoj status uglednog hrvatskog, pa i regionalnog, glazbenog festivala dijelom duguje upravo pjesmama i radu Alfija Kabilja! U ime direkcije Festivala, ali i svoje osobno, čestitam Alfiju na ovom priznanju i želim mu još mnogo stvaralački plodnih godina - izjavio je umjetnički direktor Festivala, Branimir Mihaljević.

U petak, 7. svibnja, u 20 sati HTV će prikazati posebnu emisiju "Alfi Kabiljo: Zagrebački festival i ja", a Hrvatsko društvo skladatelja i UNISON predstavljaju podcast u kojem Alfi Kabiljo, uz brojne anegdote sa Zagrebačkog festivala, otkriva zanimljive epizode iz svoje bogate glazbene karijere.

Ovogodišnje, 68. izdanje Zagrebačkog festivala pratite u izravnom televizijskom prijenosu u nedjelju, 9. svibnja, od 20 sati. T.K.
Njegov odnos s Festivalom najviše je obilježila pjesma koja nije osvojila ni jednu nagradu, “Tvoja zemlja”
Možda ste propustili...

NAGRAĐIVANA DIZAJNERICA I PODUZETNICA PROŠIRILA SVOJE POSLOVANJE

Aleksandra Dojčinović multimedijalnim butikom oživila centar Zagreba

BOGATI KULTURNO-UMJETNIČKI PROGRAM 800. ROĐENDANA DANA OPĆINE KAPTOL

Festival "Zlatni glas Zlatne doline"

FILMSKI OBRAČUN S EKSTREMIZMIMA

Matanićeva "Zora" stigla je u kina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAGRAĐIVANA DIZAJNERICA I PODUZETNICA PROŠIRILA SVOJE POSLOVANJE

Aleksandra Dojčinović multimedijalnim butikom oživila centar Zagreba

2

BOGATI KULTURNO-UMJETNIČKI PROGRAM 800. ROĐENDANA DANA OPĆINE KAPTOL

Festival "Zlatni glas Zlatne doline"

3

FILMSKI OBRAČUN S EKSTREMIZMIMA

Matanićeva "Zora" stigla je u kina