Mozaik
200 GODINA OD SMRTI

Dvojba Francuza oko Napoleona, heroj ili zločinac?
Objavljeno 4. svibnja, 2021.
Na vlast je došao 1799. godine nakon vojnog udara, a umro je 1821. na otoku Svetoj Heleni

Povjesničari se spore o ostavštini Napoleona Bonapartea, koji je modernizirao Francusku i pobijedio u nekim od najslavnijih bitaka u povijesti, ali s druge strane ozakonio subordinaciju žena i ponovno uveo ropstvo nakon što ga je Revolucija ukinula. Uoči 5. svibnja, dvjestote godišnjice njegove smrti u egzilu na zabačenom otoku Svetoj Heleni, postavlja se pitanje je li čovjek koji je vladao Europom i proglasio sebe carem bio heroj ili zločinac.

Na vlast je došao 1799. vojnim udarom i smatrali su ga vojnim genijem. Kontrolirao je svaki detalj bojišnice, njegova formula temeljila se na napadu, igrao je na neprijateljevu slabost. Čak i danas njegove metode ratovanja proučavaju se na vojnim akademijama diljem svijeta. Napoleonova glavna ostavština stvaranje je i razvoj moderne, snažne, centralizirane države preko niza zakona koji su se primjenjivali na nacionalnom teritoriju i što je postao model za današnju vladu. Još jedan od Napoleonovih neosporivih uspjeha je građanski zakonik koji je postao osnova za brojne pravosudne sustave.

No Napoleon je bio "jedan od najvećih mizogina" na svijetu, smatra francuska ministrica za ravnopravnost Elisabeth Moreno.

Građanskim zakonikom uređuje se da muška glave kuće ima vlast nad suprugom i djecom te se propisuje da žena mora slušati supruga. Još crnja odredba Napoleonova zakona iz 1810. kaže da muškarac ne može biti kažnjen ako je ubio svoju suprugu zatekavši je u preljubi u svome domu.

Revolucija je ukinula ropstvo u francuskim kolonijama 1794., no Napoleon ga je ponovno uspostavio 1802., kad je Britanija vratila Francuskoj karipski otok Martinique gdje je ropstvo ostalo na snazi pod engleskom vlašću. To je najveća mrlja Napoleonove vladavine, piše povjesničar Jean Tulard iako priznaje da je ropstvo bilo prisutno posvuda drugdje i da je Napoleon tako postupio iz ekonomskih razloga, a ne iz uvjerenja.

Povjesničari raspravljaju i o tome je li Napoleon služio kao model diktatorima 20. stoljeća kakvi su bili Hitler, Staljin, Mao i Mussolini. Međutim, povjesničari se slažu u tome da Napoleon nije "postupao po istoj ubilačkoj ideologiji niti je bio gorljivi rasist kakvi su bili (neki) od vođa koji su smatrani njegovim nasljednicima". H
1802.

godine Napoleon je ponovno uspostavio ropstvo
1810.

donio zakon da muž može ubiti ženu ako ju uhvati u preljubu u svom domu
Napoleonova glavna ostavština stvaranje je i razvoj moderne, snažne, centralizirane države
Možda ste propustili...

NOVA ROCK OBJAVIO NOVE HEADLINERE ZA 2022.

Nastupit će i Korn, Volbeat te In Flames

PRODAJA NEOBIČNE "MEMORABILIJE"

Opušak cigare Churchilla cijeni se na 1200 funta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EUROSONG U ROTTERDAMU

Albina: Veselim se idućoj probi

2

ROYAL MAIL

Paul McCartney na setu prigodnih poštanskih maraka

3

FESTIVAL U LOS ANGELESU ODRŽAN JE ONLINE

Film "Mare" najbolji na američkom SEEFestu