Novosti
UPUTE ZA ISPITE

Još jedna matura u epidemiji
Objavljeno 4. svibnja, 2021.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u ponedjeljak upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa, kao i posebne uvjete za učenike s izrečenom mjerom samoizolacije tijekom polaganja mature. Upute su izrađene u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

U dokumentu su detaljno opisane epidemiološke mjere za polaganje ispita državne mature u trenutačnoj epidemiološkoj situaciji, uz sudjelovanje učenika i kandidata, djelatnika škola i drugih osoba kojima je iznimno omogućen ulazak u školu: djelatnika Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, osobnih pomagača ili osoba koje su u službenome svojstvu nužne za provedbu mature.

Ispitima ne smiju pristupiti osobe koje su pozitivne na COVID-19 te im je izrečena mjera izolacije i ako pokazuju znakove bolesti koji mogu upućivati na COVID-19. Negativan PCR nalaz potreban je za osobe koje prelaze granicu, a na koje se odnose preporuke za prelazak granica u tom trenutku.

Za pristupnike kojima je izrečena mjera samoizolacije uvjeti pristupanja ispitima državne mature utvrdit će se posebnim epidemiološkim preporukama sukladno s epidemiološkom situacijom u vrijeme kada počnu ispiti. Radi dogovora oko posebnih uvjeta polaganja ispita učenici kojima je izrečena samoizolacija trebaju se žurno javiti školi (razredniku, ispitnomu koordinatoru ili ravnatelju škole), a kandidati Nacionalnomu centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

U zasebnom dokumentu HZJZ je propisao i posebne uvjete za maturante u samoizolaciji. Između ostalog, navodi se da oni na ispit ne dolaze niti s ispita odlaze javnim prijevozom ili taksijem, nego osobnim automobilom, tako da voze sami ili da ih vozi netko od ukućana tko i inače živi s njima ili da dolaze pješice, biciklom i sl. Prednost u nadziranju učenika koji su u samoizolaciji, kada je to moguće, trebaju imati cijepljeni djelatnici ili djelatnici koji su preboljeli COVID-19 u posljednjih šest mjeseci. D.Pav.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana