Novosti
PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU UPOZORAVA

Izuzeti djecu od izborne promidžbe
Objavljeno 4. svibnja, 2021.
Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević poručila je da škole, dječji vrtići te svi prostori u kojima djeca organizirano borave, poput domova, sportskih i drugih klubova, trebaju biti izuzeti od promidžbenih aktivnosti.

Tamo se ne smiju održavati stranački skupovi, djeci se ne smije dijeliti politički promidžbeni materijal, niti ih se smije uključivati u njegovu podjelu, navodi pravobraniteljica u preporukama što u političkim kampanjama za lokalne izbore (ne) treba raditi da bi se zaštitila prava djece. U izradi promidžbenih materijala te objava na društvenim mrežama i u drugim medijima nije dopušteno koristiti slike djece bez izričite privole roditelja.

Ni uz tu privolu nije dopušteno prikazivati djecu na način koji im može nanijeti štetu, niti ih uključivati u iskazivanje nesnošljivosti ili mržnje prema pojedincima ili društvenim grupama te pozivanje na nasilje. Pravobraniteljica navodi kako neki roditelji na skupove dovode svoju malodobnu djecu i potiču ih da se slikaju s političarima. "To nije zabranjeno, ali preporučujemo političarima da ne objavljuju takve snimke i ne koriste ih u svrhe političke promidžbe", ističe Pirnat Dragičević.

Kaže kako se neki političari u kampanji pojavljuju sa svojom djecom, poziraju medijima ili objavljuju njihove slike na društvenim mrežama, vjerojatno želeći izazvati pozitivni emocionalni efekt kod birača. S druge strane, takvo izlaganje djece političara nerijetko izaziva negativne reakcije među građanima koji ih ne simpatiziraju, pa je mogućnost da djeca zbog toga dožive i neugodnosti.

Stoga, iako takva praksa nije zabranjena, preporučujemo političarima da se suzdrže od nepotrebnog izlaganja svoje djece u kampanji, kako bi zaštitili njihovu privatnost, kaže Pirnat Dragičević. H
Pravobraniteljica preporučuje političarima da se suzdrže od nepotrebnog izlaganja svoje djece u kampanji
Možda ste propustili...

PRISTIŽU VEĆE KOLIČINE CJEPIVA

VSŽ: 15 novooboljelih osoba

PROCIJEPLJENOST OD 55 POSTO ODRASLOG STANOVNIŠTVA DO KRAJA LIPNJA

Beroš: Čast mi je sudjelovati u kampanji cijepljenja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana