Regija
NAKON ČETVEROGODIŠNJE RESTAURACIJE U SLOVENIJI

Katedrali vraćene obnovljene orgulje od 400 tisuća dijelova
Objavljeno 4. svibnja, 2021.
Najtemeljitija je to obnova od postavljanja, 1936. Imaju gotovo 6 tisuća svirala
ĐAKOVO

Nešto prije 9 sati jučer je pred đakovačku katedralu iz Slovenije stigao veliki šleper s prvim kontingentnom dijelova restauriranih orgulja te prvostolnice.

Istovar dijelova, uredno složenih ispod narančaste cerade, trajao je satima, a povratak orgulja kući - nakon četiri godine restauracije u radionici "Škrabl" u Rogaškoj Slatini, u Sloveniji - zadovoljno je promatrao i maestro Ivan Andrić, voditelj Nadbiskupijske glazbene škole i regens chori u đakovačkoj katedrali, koji zasad ne može prognozirati koliko će vremena trebati za njihovo zahtjevno postavljanje, no svakako je riječ o mjesecima. Na restauraciju su orgulje poslane 2017., s prvotnom procjenom da će ona trajati dvije, no potrajala je još dvije godine.

Jer riječ je o krajnje složenom mehanizmu - orgulje čini više od četiri stotine tisuća dijelova, odnosno imaju gotovo 6000 svirala. Jučer su, u prvom kontingentu, stigle zračnice, dio drvenih cijevi i takozvane prospektne cijevi, odnosno cijevi koje čine ukrasni zid orgulja na koru đakovačke prvostolnice.

- Morali smo ih dati u obnovu. Zadovoljan sam da je došao ovaj dan, dan povratka njihovih dijelova. Orgulje su popravljene, sređene, restaurirane. Restaurirane su bez inovativnih zahvata u njih, pa je i to utjecalo na trajanje restauracije, a i prošla godina izgubljena je zbog pandemije koronavirusa. U vrijeme restauracije ritam isplate sredstava katkad se mogao pratiti, a katkad nije. Sve to utjecalo je na duljinu obnove. Nadalje, montaža orgulja vrlo je zahtjevan proces i potrajat će dosta dugo, a predviđa se da bi samo dva i pol do tri mjeseca, kada se orgulje slože na koru, trajalo njihovo uštimavanje. Remont im je bio prijeko potreban jer od 1936. godine, kada su postavljene, nisu doživjele sveobuhvatnu obnovu kao što je ova - kaže, uz ostalo, maestro Andrić.

Prve orgulje đakovačke katedrale izgorjele su u velikom požaru koji je u toj prvostolnici buknuo 1933., a sadašnje su postavljene tri godine poslije. Netom završena restauracija najsveobuhvatniji je obnoviteljski zahvat na njima u njihovih 85 godina. Osim što su restaurirane u susjednoj Sloveniji, iz te zemlje im je i graditelj - poznata slovenska tvrtka Franca Jenka. Đakovačke orgulje imaju 73 registra, tri manuala i pedal s 5486 svirala.

Orgulje u đakovačkoj katedrali spomenik su kulture Republike Hrvatske. Vrijednost obnove bila je procijenjena na 360.000 eura. Novac za njihovu restauraciju osigurali su Đakovačko-osječka nadbiskupija i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Sljedeći mjeseci u znaku su zahtjevne i opsežne montaže tisuća i tisuća dijelova i svirala orgulja, a koji su jučer oprezno, u zaštitnoj ambalaži, odlagani na tlo katedrale.

Dovršetak montaže orgulja bio bi najljepši dar za obljetnicu posvete katedrale svetog Petra, a koja je 1. listopada. Nagodinu će to biti 140. godišnjica njezine posvete.

Suzana Župan
Vrlo složen zahvat
U višečlanoj ekipi radnika koja je jučer marljivo satima iz šlepera, parkiranog ispred đakovačke katedrale, istovarala dijelove orgulja bio je i voditelj radionice “Škrabl” iz Rogaške Slatine, Andrej Peperko.

- Skrbim se o ovom projektu, na njemu sam od samog početka te se nadam da ću i do kraja biti na njemu. Restauratorski zahvat na orguljama iz Đakova bio je vrlo složen i velik. Vrijeme je napravilo dosta štete na orguljama, ali i prethodno rađeni, mogao bih reći, neki neprofesionalni zahvati. Puno dijelova smo rekonstruirali, napravili nove. Radimo na tome da montaža počne što prije, da dođemo i krenemo u radove u kućištu. Prije toga treba pričekati neko vrijeme da se zračnice klimatiziraju, dobiju potrebnu vlagu i temperaturu - rekao je voditelj Andrej Peperko.
Najčitanije iz rubrike