Regija
OBILJEŽEN DAN GRADA VUKOVARA

Urbana tradicija, herojska
obrana i bogata baština
Objavljeno 3. svibnja, 2021.
VUKOVAR

Dan grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika sv. Filipa i Jakova drugu je godinu zbog epidemioloških mjera održan na neuobičajen, ali primjeren i dostojanstven način. Vukovarce je probudila skladba Johanna Straussa "Na lijepom plavom Dunavu", koja je u jutarnjim satima emitirana s mobilnog razglasa. Izaslanstvo Grada, predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom, položilo je vijenac na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i odalo počast poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu, a potom je održana misa u crkvi svetih Filipa i Jakova.

Penava je naglasio kako Vukovarci mogu biti ponosni na povijest svoga grada, koji je još 1231. godine proglašen slobodnim kraljevskim gradom, kako treći takav grad u Hrvatskoj, nakon Varaždina i Perne.

- To govori o dugoj tradiciji građanskoga uređenja, gdje je Vukovar uvijek bio otvoren za sve ljude dobre volje, bez obzira na vjeru, nacionalnost i sve druge možebitne razlike po kojima se dijelimo - rekao je, dodavši kako je Vukovar najteže dane u povijesti doživio u Domovinskom ratu, kada je sravnjen sa zemljom, a sada je obnovljen i uređen.

Sukladno s epidemiološkim mjerama organizatori su pripremili i kulturno-zabavni program za pripadnike svih generacija, ponajprije u okviru trećeg Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija "SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ", s ciljem prezentacije bogate tradicije i kulture grada na Dunavu.

Od ranih su jutarnjih sati ponajviše uživali najmlađi Vukovarci, za koje su u perivoju dvorca Eltz i Park-fontani "Augustinčićev dječak" održane brojne kreativne radionice, igraonice i prigodan program. D. Korpoš

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VINKOVAČKA TRŽNICA DOBIT ĆE NOVI IZGLED, ALI U DRUGOJ FAZI

Nakon 48 novih štandova tržnica će biti natkrivena, a dobit će i zatvoreni dio

2

BOKŠIĆ - NAJMLAĐE NASELJE U ŽUPANIJI

Najveći događaj u selu nedjeljna je sveta misa

3

INTERVJU: ERIK MUNK NEZAVISNI KANDIDAT ZA NAČELNIKA OPĆINE BILJE

Za kandidaturu je prikupio čak 1052 potpisa podrške mještana općine Bilje