Zdravlje
NIJE POŽELJNO PRETJERATI S KAPIMA

Vlaženje sluznice nosa važno u pandemiji
Objavljeno 3. svibnja, 2021.
Pravilno održavanje higijene nosa podrazumijeva vlaženje sluznice, a posebno je značajno u vrijeme pandemije COVID-a. Do krvarenja iz nosa često dolazi naglo i bez upozorenja. Iako može izgledati strašno, najčešće je potpuno bezopasno. Iako je količinski može biti mnogo, krv zapravo dolazi iz malih žilica koje opskrbljuju nosnu pregradu. Prevencija krvarenja iz nosa sastoji se u pravilnom ispuhavanju nosa. U doba virusnih infekcija i prehlada nije poželjno pretjerati s kapima za nos, čija dugotrajna primjena može dovesti do oštećenja sluznice nosa. S obzirom na to da i povišeni krvni tlak može izazvati krvarenje iz nosa, takvi bolesnici trebaju nastojati redovitim uzimanjem lijekova spriječiti veće oscilacije krvnoga tlaka.

Odraslima pucanje žilice u nosu obično izaziva nagli porast krvnog tlaka. Uzrok može biti i kombinacija suhe, nadražene sluznice nosne pregrade i porasta tlaka. Na kraju nosne pregrade sastaju se mnoge žilice pa krvarenje može prouzročiti i manja ozljeda izazvana, primjerice, kopanjem nosa. Kako bi se krvaranje zaustavilo, pomažu dobre stare kućne metode. Hladan oblog na vratu odmah će izazvati brzo stezanje krvnih žilica. Pomaže i začepljenje nosa prstima, što djeluje kao zavoj. Zabacivanje glave unatrag, što se nekad preporučivalo, nije tako dobra ideja. Kako bi se spriječilo da krv niz grlo ode do želudca, bolje je lagano nagnuti se naprijed.

Ako je krvarenje teško zaustaviti ili ako se često ponavlja, trebalo bi posjetiti liječnika. Tada osim kroničnog povišenog tlaka, uzrok mogu biti antikoagulacijski lijekovi ili u rijetkim slučajevima nazalni polip ili tumor. J.Kn.
Možda ste propustili...

NAMIRNICA ZA DUGOVJEČNOST

Batat je pogodan i za dijabetičare

VODORAVNA UDUBLJENJA NA NOKTIMA

Moguć znak da ste preboljeli COVID-19

BOLJI IMUNITET I VIŠE ANTITIJELA

Tjelesna aktivnost može suzbiti razvoj bolesti