Regija
U SPOMEN NA VOJNO-REDARSTVENU AKCIJU BLJESAK

Veterani, branitelji i rekreativci biciklima od Slatine do Okučana
Objavljeno 1. svibnja, 2021.

SLATINA - Članovi Biciklističke ekipe Virovitičko-podravske županije VBR (veterani, branitelji, rekreativci) sudjelovali su danas na trećem Memorijalnom biciklističkom maratonu Slatina – Voćin – Okučani, koji u spomen na vojno-redarstvenu akciju Bljesak organizira Zajednica udruga i članova HVIDR-e Virovitičko-podravske županije.


Uoči polaska iz Parka 136. slatinske brigade sudionici maratona molitvom i paljenjem svijeća odali su počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima kod spomenika u središtu grada, a riječi podrške uputio im je gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, koji je biciklistima zahvalio u svoje i uime građana Slatine što održavaju sjećanje na taj veliki dan hrvatske povijesti.
Put Okučana iz središta Slatine krenuli su Darko Dolovski, Matija Kolar, Pavo Tutenov i predsjednik ZUiĆ HVIDR-e Mato Bubaš iz Slatine te Tomislav Kolec  i Dražen Buketa iz Virovitice. U logističkoj pratnji  biciklistima bili su Željko Straka (HVIDR-a Orahovica) i Mario Kovač (Glasnici istine VPŽ). Tijekom biciklističke vožnje sudionici maratona zastajali su kod spomen-obilježja  i mjesta stradanja hrvatskih civila i vojnika te im simboličnim paljenjem svijeća  odali dužnu počast.

U VRO „Bljesak“ poginulo je pet pripadnika 81. gardijske bojne, koju su većinom činili Virovitičani, bivši pripadnici tada 127. brigade HV i značajan broj pripadnika iz Pitomače, Slatine, Orahovice, Našica, Grubišnog Polja, Pakraca, Daruvara i drugih krajeva. Poginuli su Slavko Biondić, Nebojša Buha, Jozo Livaja, Nenad Sočec i Marijan Štukar. Kod spomen obilježja podignutog njima u čast vijence i svijeće položili su saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e RH Josip Đakić, koji je također sudionik Bljeska, i predstavnici braniteljskih udruga s područja Virovitičko-podravske županije.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

TRI TURISTIČKE NAGRADE SLAVONIJI I SRIJEMU

Simply the Best kreativnosti u godini pandemijske krize

PROJEKT COOR-A POSLJEDNJA JE ŽELJA POKOJNE DOKTORICE TEREZIJE SALAJ-RAKIĆ

Izgradit će kuću za osobe s intelektualnim poteškoćama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

1. DANI OTVORENIH VINSKIH PODRUMA ĐAKOVAČKOG VINOGORJA

Tri dana vrhunskih
vina i glazbenika

2

DIO HP-OVE EDICIJE HRVATSKA NEMATERIJALNA KULTURNA BAŠTINA

Ljelje iz Gorjana dobile svoju poštansku marku, 1. srpnja i poseban pečat samo taj dan

3

BARANJA RURAL TRAIL: NA +3O VIŠE OD 100 BICIKLISTA

Apsolutni su pobjednici u
BRUT50 Petrović i Horvat,
a u BRUT25 Getoš i Szabo