Novosti
VISOKI KAZNENI SUD ODBIO PRIJEDLOG TROJICE OPTUŽENIKA

Suđenje Mamiću ostaje u Osijeku
Objavljeno 29. travnja, 2021.
Visoki kazneni sud (VKS) odbio je prijedlog trojice optuženika za prenošenje mjesne nadležnosti u drugom suđenju bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću i još šestorici okrivljenika koji se vodi na Županijskom sudu u Osijeku, zbog izvlačenja oko 200 milijuna kuna iz Dinama.

Prijedlog je iznesen nakon što je odbjegli Mamić iz BiH iznio optužbe na račun četvorice sudaca osječkog Županijskog suda. No, VKS je utvrdio da to nije razlog koji bi upućivao na subjektivnu pristranost svih ostalih sudaca tog suda. S obzirom na to da nije dovedena u pitanje nepristranost preostalih sudaca, ne može se upirati ni u općenitu pristranost tog suda, kažu. Sud smatra da ni predsjednik suda nema ovlasti iskoristiti hijerarhijski položaj da bi sucu koji odlučuje u predmetu dao upute kako odlučiti, jer suci sude na temelju Ustava, zakona te pravilno i potpuno utvrđenih činjenica. Ocjenjuju da nisu ostvareni ni razlozi za prenošenje mjesne nadležnosti zbog ekonomičnijeg postupanja pred drugim stvarno nadležnim sudom.

Odbačen je i prijedlog jednog optuženika za izdvajanje iz spisa svih odluka optužnog vijeća kao nezakonitih dokaza, jer VKS o tome ne može odlučivati. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike