TvObzor
THE LIMIT - SINGL KOJI NAJAVLJUJE DRUGI ALBUM DARKSIDEA

Jedinstvena i originalna suradnja Nicolása Jaara i Davea Harringtona
Objavljeno 30. travnja, 2021.

Američki rock-bend Darkside za Matador Records objavio je singl “The Limit”, kojemu je u prosincu 2020. prethodila iznenadna objava singla “Liberty Bell” i najava postojanja novog albuma. Njihov iščekivani, drugi dugosvirajući album “Spiral” u formatu CD-a, Black LP-a i limitirane edicije Marbel White LP-a izlazi u srpnju.

Članovi grupe Darkside su Nicolás Jaar, čileanski elektronski glazbenik i vokalist, i Dave Harrington, američki multiinstrumentalist. Njih dvojica su se upoznala tijekom studija u Providanceu preko zajedničkog prijatelja, saksofonista Willa Epsteina. Na ljeto 2011. imali su europsku i australsku turneju promovirajući Jaareov odličan debut album “Space Is Only Noise”. Po povratku u Providence nastavili su raditi zajedno i 2012. objavljuju istoimeni EP, a u listopadu iduće godine hvaljeni debut album “Psychic” (Matador Records). Album je dobio sjajne kritike i recenzije među kojima se ističe ona u Pitchforku (9.0) i New York Timesu, koji je napisao da je dvojac objavio soundtrack Lynchova izgubljenog sci-fi filma. U godinama koje su slijedile “Psychic” turneju 2014., obojica su nastavila raditi paralelno, uz poneko križanje puteva. Jaar je objavio pet albuma pod svojim imenom i dvije kolekcije klupske glazbe kao Against All Logic. Harrington je radio kao producent i kompozitor i sa svojom Dave Harrington Group objavio dva albuma. Tijekom tog vremena imao je tristotinjak nastupa u NYC-ju i Brooklynu, postajući duboko zaokupljen velikom i raznolikom zajednicom improvizatora i kolaboracionista, nastupajući i snimajući s imenima scene kao što su Yuka Honda, Brian Chase, Ilhan Ersahin, Genesis Breyer P-Orridge, Joe Russo, Innov Gnawa, Angel Deradoorian, The Master Musicians of Jajouka, Nels Cline i drugi.

Na ljeto 2018. Harrington and Jaar iznajmili su malu kuću na Lenni-Lenape teritoriju, današnji Flemington, New Jersey. Tamo su proveli tjedan dana snimajući jednu pjesmu dnevno. I dok je trebalo proći još godinu i pol da dovrše svoj drugi album, šest pjesama na novoj ploči “Spiral” napisano je i snimljeno tijekom inicijalnih sessiona.

”Od početka Darkside je bio naš jam bend. Nešto što smo radili u slobodno vrijeme. Kad smo se ponovo spojili, bilo je to zato što nismo mogli dočekati zajednički jam”, rekao je Jaar, a Harrington dodao: “Osjetili smo da je opet vrijeme. U ovom bendu radimo stvari koje samostalno nikad ne bismo mogli. Darkside je treće biće u prostoriji koje se samo pojavi kad zajedno stvaramo glazbu.”

Nikola Kučar
Psychic
Svemir je jedina buka. Rekao nam je Nicolaas Jaar na svojem briljantnom debi albumu, a na tom klaustrofobičnom albumu, Jaar se dokazao kao vrsni glazbenik, koji svoju inspiraciju traži na doista nespojivim mjestima. Od minimal techna uzora Ricarda Villalobosa, preko jazz standarda, afričkih savana, njujorških ulica osamdesetih išaranim hip-hopom sve do lounge popa. Suradnja s Davea Harringtonom porodila je i debi album “Psychic” benda kojega su nazvali Darkside. NIje to album koji ćete slušati u društvu, na nekoj zabavi, dok se znojna tijela pripijaju jedna uz druga. Nećete ga moći preporučiti ni prijateljima jer nema hitova koji će ih raspametiti. Jednostavno, “Psychic” je album koji ćete sebično čuvati samo za sebe i neprestano mu se vraćati. Kad za to budete dobro rasploženi.
Možda ste propustili...

TREĆA I POSLJEDNJA SEZONA SERIJALA “AMERIČKI BOGOVI”

Očaravajući nered napokon je završio, za sada

Najčitanije iz rubrike