Ekonomija
RAZVOJ VINARSTVA ISTOKA HRVATSKE

U Slavoniji i Podunavlju bit će nekoliko “vilanja”
Objavljeno 29. travnja, 2021.
Između 87 i 95 posto slavonskih vina pripada kategoriji kvalitetnih i vrhunskih vina, koja će se više približiti tržištu

Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek obilježen je završetak prve faze projekta "Strategija razvoja Slavonije i Hrvatskog Podunavlja kao vinske regije" u organizaciji udruge Graševina Croatica. Cilj je projekta razvoj istoka Hrvatske kao vinarske regije koja ima puno toga ponuditi.


"Prva faza projekta je završena i sada smo analizirali u detalje sve ono što je napravljeno. Analiza je pokazala da vinari, ovisno o svojoj veličini i poziciji, imaju različito mišljenje o trenutnom stanju. Kao i da imaju drukčiju viziju u kojem smjeru vinarstvo treba ići i kako bi se se dalje trebalo razvijati. Na toj osnovi mi smo se suglasili kakvo je trenutno stanje u vinarstvu u našoj regiji, u Hrvatskoj i u Europi, te u kojem bismo smjeru zajedno trebali ići. Slikovito, mi bismo htjeli da u Slavoniji i hrvatskom Podunavlju bude nekoliko ‘vilanja‘, po jedan u Baranji, Erdutu, Iloku, Vukovaru, Kutjevu, Feričancima. Također, želimo da dođe do realizacije te naše želje za nekoliko godina, a ne da se sve otegne u beskonačnost. Vođeni time, odredili smo što točno koja destinacija treba imati da bi postala vinski prepoznatljiva", rekao je predsjednik regionalne vinarske i vinogradske organizacije Slavonije i hrvatskog Podunavlja Graševina Croatica, Josip Pavić.


Projekt "Strategija razvoja Slavonije i Hrvatskog Podunavlja kao vinske regije" uskoro ulazi u drugu fazu, a kraj će obilježiti treća faza, koja će biti gotova do 1. rujna 2021. Josip Pavić ističe kako bi ideje koje će se izroditi trebale biti realizirane u sljedećem petogodišnjem razdoblju.


U okviru radionice raspravljalo se i o prednostima koje istok Hrvatske ima u vinogradarstvu i vinarstvu u usporedbi s drugim hrvatskim, ali i europskim, vinskim regijama.
“Svi znamo da Hrvatska ima četiri vinske regije – Dalmacija, Istra, središnja Hrvatska, vezana uz Zagreb, i naša regija - Slavonija i hrvatsko Podunavlje, koja obuhvaća pet slavonskih županija. Naš kraj proizvodi gotovo 50 posto hrvatskih vina, što je malo poznato, ali poznato je da se u našoj regiji proizvode najkvalitetnija vina. Kod nas između 87 i 95 posto vina pripada kategoriji kvalitetnih i vrhunskih vina. Naš je zadatak da tu činjenicu da smo najkvalitetniji približimo tržištu. Tržište je takvo da mi u Slavoniji proizvodimo 46 litara vina po stanovniku, u Istri je to 17 litara, a u Zagrebu je to pet litara. Što znači da mi moramo dovesti tržište k nama. Poznato je da u Europi, ako izuzmemo Alpe i velike gradove, najveći dio kontinentalnog turizma čini eno-gastroturizam. Prema ovoj strategiji, jedna od bitnih odrednica upravo je razvoj tog eno-gastroturizma”, rekao je Pavić, dodavši kako u proces poboljšanja plasmana vina treba uključiti sve sudionike, pa su stoga u projekt uključeni vinari, predstavnici turističke zajednice, općina, gradova, županija i nadležnih državnih institucija.


Ivana Solar
Stručne prakse iz vinogradarstva
“Naši studenti koji su završili preddiplomski studij hortikulture te diplomski studij voćarstva, vinogradarstva i vinarstva vide svoju prespektivu. Na nama je da se trudimo da im kroz rad na našim pokušalištima pružimo priliku i za obavljanje stručne prakse iz vinogradarstva i vinarstva. Oni će tako svoja stečena znanja, vještine i kompetencije ugraditi u našu istočnu Slavoniju i razvoj ovoga sektora”, rekla je ovom prigodom prodekanica za međunarodnu suradnju Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vlatka Rozman.
Josip Pavić

predsjednik udruge Graševina Croatica

“Mi na području Slavonije proizvodimo 46 litara vina po stanovniku, u Istri je to 17 litara, a u Zagrebu je to pet litara, što znači da mi moramo dovesti tržište k nama”
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana