Dome slatki dome
SAVJET GDJE ČUVATI VOĆE I POVRĆE

Grah i cvjetaču najbolje je potrošiti za tri dana
Objavljeno 29. travnja, 2021.
Hladnjaci su najgore mjesto za čuvanje limuna jer i oni ondje brzo gube aromu, pa ih treba čuvati u najhladnijoj prostoriji

Najosjetljivije povrće na hladnoću su patlidžani. I dok se s rajčicama možda odlično slažu u tavi, njihova osjetljivost na etilen upozorava na to da ih treba čuvati podalje od rajčica.

Ako ih se pravilno pohrani, na temperaturama od 10 do 13 stupnjeva, patlidžani mogu ostati svježi maksimalno deset dana. Grah i cvjetača, primjerice, mnogo su osjetljiviji i potrebno ih je brzo potrošiti. Crveni grah ne bi trebalo čuvati duže od tri dana na hladnom i suhom mjestu. Nakon toga će početi truliti. Cvjetaču još i kraće, dan ili dva. Ako se pojave crne mrlje, to su plijesni i cvjetača više nije za jelo, kažu stručnjaci. Takva plijesan čak može sadržavati i otrovne, kancerogene sastojke. Ne pomaže ni ako se mrlje odrežu jer pokraj njih ima i onih oku nevidljivih.

Najbolji savjet o tome kako se hrana ispravno čuva svježom nekoć se prenosio s koljena na koljeno. Današnja generacija, odrasla na grickalicama, kao da je zaboravila kako upiti tako važne životne lekcije. Tako bar tvrdi Dietlind Hanrieder, profesorica prehrambenih znanosti na njemačkom Sveučilištu Anhalt. Primjerice, većinu takozvanog južnog voća ne bi trebalo čuvati u hladnjaku. Dio potrošača možda i zna da jabuke proizvode plin etilen, zbog čega će voće smješteno u blizini jabuka brže truliti. No većina ne zna da takav plin proizvode i rajčice, kao i da u hladnjaku brže gube aromu. Ali nije to sve. Avokado, kruške, smokve, nektarine, šljive... svi proizvode etilen.

Hladnjaci su najgore mjesto za čuvanje limuna jer i oni ondje brzo gube aromu. Najbolje ih je smjestiti u košaru u najhladnijoj prostoriji u kući, kako bi između njih mogao cirkulirati zrak. A najgore ih je ostaviti u plastičnoj vrećici jer je pojava plijesni zajamčena.

Mrkve mogu biti u hladnjaku, ali ih treba ukloniti iz ambalaže u kakvu se pakiraju u prodavaonicama. Mrkve na hrpi mogu u hladnjaku potrajati tjedan dana, ali one oprane, očišćene i pohranjene pojedinačno bit će dobre i četiri tjedna.

Jasminka Knežević
Ukloniti pokvareno
Kupus i slično povrće ne smije biti prezrelo jer tak kasnije potpuno dozriju. Što se kasnije beru to se bolje skladišti, ali opet nije dobro predugo čekati. Skladištenje u podrumu je vrlo jednostavno. Glavice se redaju na police tako da se međusobno ne dodiruju. Kelj i kupus dobro se čuvaju ukoliko se nisko odsječe korijen. Karfiol se na police slaže sa glavama okrenutim prema dole.Odmah uklonite pljesnivo voće. Prije nego što stavite voće u hladnjak, obavezno uklonite sve pokvareno voće kako biste spriječili širenje plijesni. Zrele plodove najprije potrošite.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana