Ekonomija
OMOGUĆAVAJU MIROVINSKI FONDOVI

Gospodin Fin: Evo tko sve mora plaćati mirovinske doprinose i kako pratiti uplate na svojem računu
Objavljeno 28. travnja, 2021.

U Hrvatskoj je krajem ožujka 2021. bilo milijun i 546 tisuća osiguranika koji su uplaćivali obvezne mirovinske doprinose te milijun i 241 tisuću umirovljenika s prosječnom mirovinom od 2579 kuna. Manje od prosječne mirovine prima više od 617 tisuća umirovljenika. Znate li o čemu sve ovisi vaša mirovina koju ćete primati jednog dana?

 

Gospodin Fin, prvi virtualni financijski pomoćnik mirovinskih fondova, podsjeća da s uplatama u obvezni mirovinski fond počinjete čim dobijete prvi posao i plaću ili honorar.

 

POGLEDAJTE VIDEO I SAZNAJTE KAKO VEĆ OD PRVE PLAĆE ŠTEDITE ZA SVOJU MIROVINU

 

 

Kad je riječ o mirovinama, što ranije počnete sa štednjom to bolje. Ako ste prilikom prvog zapošljavanja mlađi od 40 godina, obvezni ste uplaćivati doprinose u drugi stup. Obvezni mirovinski doprinos uplaćuju i obrtnici, honorarci, sva slobodna zanimanja i poljoprivrednici. U roku od 30 dana od zapošljavanja morate odabrati obvezni mirovinski fond. Ako to ne učinite u propisanom roku, Regos će vas automatski rasporediti u jedan od fondova kategorije A.

 

U obvezni mirovinski fond poslodavac svaki mjesec uplaćuje 5 posto vaše bruto plaće. Budući da je riječ o mirovinskoj štednji i vašim uplatama tijekom cijelog radnog vijeka, savjet je stručnjaka da preuzmete upravljanje tom štednjom. Dakle, da sami odaberete mirovinski fond i njegovu kategoriju, pratite prinose te se informirate o svojoj mirovinskoj štednji koja se nalazi na osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu. Važno je znati da je cijela mirovinska štednja na računu u obveznom mirovinskom fondu vaša osobna imovina koja se može koristiti isključivo za isplatu vaše mirovine jednog dana.

 

Kako biste se što bolje informirali o mirovinskoj štednji u drugom i trećem stupu te napravili dobar plan za mirovinu, pratite videoserijal Gospodin Fin na YouTube kanalu Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava. Na digitalnoj platformi umfo.hr pratite i analize vodećih hrvatskih ekonomista, financijskih i bihevioralnih stručnjaka uz pomoć kojih ćete dobiti relevantna objašnjenja o mirovinama. Dio je to projekta financijske pismenosti koji provodi UMFO.

(Izvor: HZMO, travanj 2021.)

Gospodin Fin: Važno je zapamtiti!


1. S uplatama u obvezni mirovinski fond počinjete čim dobijete prvi posao.
2. Sve uplate u drugi stup nalaze se na vašem osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu.
3. Novac na osobnim mirovinskim računima vaše je vlasništvo i vaša nasljedna imovina.

Škotske udovice među prvima


Jeste li znali da i danas posluje fond Škotske udovice, kao jedan od prvih fondova osiguranja, koji su u Škotskoj 1815. osnovali svećenici. Danas je to društvo za mirovinsko i životno osiguranje, a osnovano je prije više od 200 godina s ciljem zaštite škotskih udovica zbog smrti članova njihovih obitelji tijekom napoleonskih ratova.

Napravite dobar plan za svoju mirovinu


Razgovarajte odmah s Gospodinom Finom i na Viberu te saznajte dodatne, personalizirane informacije o štednji u drugom i trećem mirovinskom stupu te kako štedjeti za svoju mirovinu. Gospodin Fin nastao je u partnerstvu mirovinskih fondova s bihevioralnim stručnjacima i vodećom hrvatskom IT tvrtkom Infobip.

PRISLONITE KAMERU MOBITELA I SKENIRAJTE QR KOD ILI KLIKNITE OVDJE I ZAPOENITE ODMAH RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!

 


Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji native tima Glasa Slavonije i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajuaih društava, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia.


 

Možda ste propustili...

NAJVIŠE SU PORASLE CIJENE ŠEĆERA

Cijene hrane na najvišoj razini u sedam godina

SMANJITI NEGATIVNI TREND U SEKTORU ŠEĆERA

Za oporavak proizvodnje repe 30 milijuna kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana