Novosti
NAJAVLJENE IZMJENE ZAKONA O KAZNENOM POSTUPKU

Zoran Mamić i Milan Pernar trebaju se javiti u zatvor 10. svibnja
Objavljeno 26. travnja, 2021.
Sutkinja izvršenja kazne zatvora zagrebačkog Županijskog suda odlučila je u ponedjeljak da se bivši trener Dinama Zoran Mamić i bivši poreznik Milan Pernar moraju javiti u zagrebački zatvor 10. svibnja radi izdržavanja kazni.

Kao što je poznato, Zoran Mamić prije desetak dana pridružio se svome bratu Zdravku u Bosni i Hercegovini, a njegovi odvjetnici podnijeli su molbu da kaznu zatvora izdržava u BiH, jer ima i BiH državljanstvo. No, sutkinja izvršenja u svome je dopisu sudu izrazila negativno mišljenje o toj molbi. Odluka da se Mamić javi na izdržavanje kazne 10. svibnja, trebala je u ponedjeljak biti objavljena na oglasnoj ploči suda, budući da ju Mamić nije osobno došao preuzeti. Ako se Zoran Mamić ne pojavi u zatvoru do 10. svibnja, za njim će biti raspisana tjeralica i europski uhidbeni nalog, pojasnio je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Na spomenutu odluku Zoran Mamić i njegovi branitelji imaju pravo žalbe, a ako im ona bude odbijena, i Mamić se toga dana ne pojavi na izdržavanju kazne, postat će tražena osoba za kojom se raspisuje tjeralica. Zoran Mamić ranije je poslao poruku iz Bosne i Hercegovine navodeći da nije u bijegu, nego se koristi svojim zakonskim pravima koje mu omogućavaju sporazumi dviju država čiji je državljanin.

Uz Mamića, datum izvršenja zatvorske kazne dobio je i bivši poreznik Milan Pernar, koji je najavio žalbu na odluku suda. Pernar se na ovu odluku može žaliti i tražiti odgodu izvršenja kazne zbog osobnih, profesionalnih ili zdravstvenih razloga, dok je Zoran Mamić tu mogućnost izgubio, jer se u ponedjeljak nije pojavio na sudu. Treba reći i da se istovremeno odvija postupak izvršenja kazne zatvora u BiH, gdje tamošnje ministarstvo pravosuđa sada može uskratiti mogućnost da Mamić kaznu odsluži u BiH, ili mu pak to može omogućiti. Ako ta kazna doista bude ustupljena, Zoran Mamić u BiH može dobiti jednaku ili manju kaznu od one koja je izrečena u Hrvatskoj, ali nikako veću.

Vrhovni sud sredinom ožujka Zdravku Mamiću pravomoćno je potvrdio kaznu iz prvog suđenja u Osijeku od 6,5 godina zatvora, Zoranu Mamiću smanjio je kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću potvrđena je presuda na tri godine zatvora. Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudaca udaljeni s dužnosti zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, u međuvremenu je počelo i drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je izmjene Zakona o kaznenom postupku i sastanak s ministrom pravde BiH, vezano uz bilateralni sporazum koji omogućava izvršavanje kazne u drugoj državi, kako bi se on razmotrio i revidirao, ako postoje određeni problemi u realizaciji. "Smisao sporazuma nije izbjegavanje izvršavanja kazne u drugoj državi, nego da se osobama koje imaju državljanstvo druge države omogući izvršavanje kazne u toj državi", kaže Malenica.

On je prošli tjedan od predsjednika Vrhovnog suda i glavne državne odvjetnice zatražio očitovanje je li postojeći zakonski okvir "dostatan za donošenje odluka o mjerama osiguranja prisutnosti okrivljenika". "Dobio sam odgovore u smislu da će u što kraćem roku predložiti određene izmjene, da zajedno kroz radnu skupinu predložimo izmjene Zakona o kaznenom postupku, kako nam se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali", kazao je. I.Bošnjak/H
2018.

u susjednu BiH otišao je Zdravko Mamić, a sada i njegov brat
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRI OSOBE PREMINULE

U OBŽ-U novopozitivno 76 osoba

2

61 OSOBA HOSPITALIZIRANA ZBOG COVID-19 BOLESTI

U VSŽ 73 novopozitivnih, umrle dvije osobe

3

OVAJ VIKEND NA LOKACIJI GRADSKI VRT

Druga doza za cijepljene 10. i 11. travnja