Ekonomija
U PRIPREMI VELIKE PROMJENE

Premijski poticaji povećat će proizvodnju energije iz OIE
Objavljeno 27. travnja, 2021.
Po udjelu OIE u ukupnoj potrošnji električne energije RH je na šestom mjestu u EU-u

Na hrvatskom tržištu obnovljivih izvora energije (OIE) doći će do brojnih novosti i izazova. Naime, u pripremi je regulativa koja bi trebala olakšati investicije u obnovljive izvore, a implementira se i novi sustav poticanja proizvodnje.


Istaknuto je to iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u povodu obilježavanja Svjetskog dana obnovljivih izvora energije (OIE).


"Jedna od lekcija koju smo naučili tijekom ove pandemije svakako je nužnost oslanjanja na domaće energetske resurse i smanjenje ovisnosti o uvozu, a to uključuje i proizvodnju energije iz OIE, koja stalno i snažno raste. Ova godina bit će iznimno dinamična za sektor energetike jer nas očekuju velike promjene zakonodavnog okvira. To je odlična prilika da se otklone svi nedostatci koji su do sada stvarali teškoće u investiranju i implementaciji projekata", istaknuo je potpredsjednik HGK-a za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš.


Konkretno, u najavi je novi zakon o OIE i visokoučinkovitoj kogeneraciji. Zajednica obnovljivih izvora energije HGK-a u povodu toga priprema dokument koji će sadržavati trenutnu problematiku i ograničenja u području OIE, s prijedlogom suvremenih rješenja u skladu s EU-om. "Cilj dokumenta je na jednom mjestu obuhvatiti problematiku te dati smjernice kreatorima zakonodavnog okvira direktno s terena, gdje se investitori svakodnevno susreću s problemima", poručio je Radoš.


S njim se slaže i Ivo Čović, predsjednik Zajednice OIE HGK-a, koji je također istaknuo da je donošenje nove regulative šansa da otklonimo sve administrativne prepreke i nedostatke koji su do sada ograničavali razvoj OIE.


"Tržište se mijenja, na snagu je stupio premijski sustav poticanja, što svakako donosi neke nove izazove i mogućnosti. Iznimno je važno da stvorimo kvalitetan zakonodavni okvir, inače će nam se ponoviti razdoblje u kojemu se nije ulagalo u OIE", upozorio je Čović.
Zdenka Rupčić
Nacrt zakona o tržištu električne energije u javnoj je raspravi
"Trenutno je u javnoj raspravi Nacrt zakona o tržištu električne energije, u kojemu su već sada vidljive prepreke koje je nužno otkloniti. Nadležne institucije moraju poslušati glas struke kako bi se omogućio daljnji razvoj projekata", kazao je Panza. Na djelatnost će u sljedećem razdoblju osim spomenutih zakona utjecati i Nacionalni plan oporavka i otpornosti te novo razdoblje programiranja višegodišnjeg financijskog okvira, 2021. - 2027. godine, koje donosi mnoge mogućnosti. Inače, udjel OIE u ukupnoj potrošnji električne energije u Hrvatskoj je gotovo 50 posto, po čemu smo na šestom mjestu u EU-u. Cilj nam je da do 2030. godine 60 posto električne energije bude iz OIE.
Cilj je da do 2030. godine 60 posto električne energije bude iz obnovljivih izvora
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana