Autoglas
OSIM PO POBJEDI, HRVATSKU ĆE PAMTITI I PO KAZNAMA

Ogiera zbog nesreće kaznila zagrebačka policija, ali i FIA
Objavljeno 27. travnja, 2021.

Sebaistien Ogier dobro će pamtiti prošireni vikend u Hrvatskoj. Osim pobjede na premijernom Croatia Rallyju, on je zbog "grijeha" u običnom prometu ostao bez, za naše prilike, goleme količine novca. Jedan račun, od 8000 kuna, ispostavila mu je zagrebačka policija, a drugi, od 7000 eura, FIA - svjetska automobilistička federacija.

Policija je Ogiera kaznila s 8000 kuna zbog izazivanja prometne nesreće i napuštanja mjesta događaja suprotno naredbi policajca. Ogier je nakon završetka natjecanja otišao u policijsku postaju, gdje je izrazio žaljenje i ispričao se. Riječ je o nesreći na kolniku Avenije Dubrovnik, dok se Ogier 700.000 eura vrijednom Toyotom Yaris vozio prema brzincima na Sljemenu. Neoprezno se prestrojavao, nije dao "žmigavac" i tim je manevrom izazvao sudar s automobilom koji se vozio u svojem traku. Dok je policija osiguravala mjesto nesreće i prikupljala podatke, na mjesto događaja došao je i menadžer Toyota WRC, a Ogier je vozilom napustio mjesto nesreće, iako je jedan od policajaca držao ruke na "haubi". Sve je to zabilježeno i kamerama. Policija je nakon poslijepodnevnog razgovora s Ogierom u policijskoj postaji o svemu izvijestila nadležno državno odvjetništvo, koje je donijelo odluku da se ne radi o kaznenom djelu.

Ogier je kažnjen s 8000 kuna, i u idućih šest mjeseci neće smjeti koristiti inozemnu vozačku dozvolu na hrvatskim cestama. Francuz je odmah platio kaznu, nakon čega se osobno ispričao policajcima koji su bili na očevidu.

FIA je priopćila pak kako policajci koji su stigli na mjesto nesreće nisu govorili engleski, pa je došao predstavnik momčadi Jarmo Lehtinen. On je telefonski razgovarao s kontrolom relija i s policajcima te je utvrđeno da Ogier može nastaviti prema reliju, ali prema njegovim izjavama ta informacija nije prenesena policajcu koji je stajao ispred vozila. Budući da je Ogier dao iskaz i razmijenio podatke s vozačem drugog vozila, smatrao je da može napustiti mjesto događaja. Ogier potpuno razumije da nije trebao tako postupiti. Disciplinska komisija smatra da izazivanjem nesreće nije prekršio pravila, ali nedoličnim ponašanjem jest. Odgurivanjem policajca izazvao je opasnu situaciju, što se u ovom sportu mora izbjegavati", priopćila je FIA.

Milan Bugarić