Novosti
U IME SVIH ČLANICA EU-A

EK tužila AstraZenecu zbog neisporuke ugovorenih doza cjepiva
Objavljeno 26. travnja, 2021.

Europska komisija pokrenula je tužbu protiv britansko-švedske farmaceutske tvrtke AstraZeneca zbog neispunjavanja obveze o isporuci dogovorenih doza cjepiva protiv COVID-19, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije Stefan De Keersmaecker.

“Odredbe ugovora nisu poštovane i tvrtka nije bila u stanju provesti vjerodostojnu strategiju kako bi osigurala pravodobnu isporuku”, rekao je Keersmaecker. Dodao je da je Komisija podnijela tužbu u petak, uime svih 27 članica EU-a koje su jednoglasno dale potporu za taj potez. Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je da je i naša zemlja dala svoju suglasnost za tu tužbu. AstraZeneca je višestruko podbacila u isporuci cjepiva Europskoj uniji. Prema ugovoru, u prvom tromjesečju trebala je isporučiti 120 milijuna doza, a isporučila je samo oko 30 milijuna. U drugom tromjesečju trebala je isporučiti 180 milijuna, a prema zadnjim najavama isporučiti će samo 70 milijuna doza. Kašnjenja AstraZenece usporila su cijepljenje stanovništva europskog bloka koji je u početku računao da će upravo to cjepivo biti temeljno za procjepljivanje u Uniji u prvoj polovici godine. Nakon opetovanih smanjenja isporuka, europski blok preinačio je planove i sada se uglavnom oslanja na Pfizer-BioNTechovo cjepivo.

Taj pravni postupak nema zakonsko uporište, odgovorila je AstraZeneca na vijest o tužbi Europske komisije obećavši da će se snažno braniti na sudu. "AstraZeneca je potpuno postupala prema sporazumu sklopljenom s Europskom komisijom i snažno će se braniti na sudu. Vjerujemo da nikakva tužba nema zakonskog uporišta i želimo taj spor riješiti čim prije moguće", navodi AstraZeneca. Prema odredbama ugovora, za spor su nadležni belgijski sudovi. H/D.Pav.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana