Zdravlje
SAVJET FIZIJATRA

Ravna stopala najčešći su razlog za pregled
Objavljeno 26. travnja, 2021.
Do treće godine stopala izgledaju ravna zbog masnog tkiva na unutarnjem dijelu

Ravna stopala najčešći su razlog zbog kojeg roditelji dovode djecu na pregled ortopedu ili fizijatru u strahu od negativnog utjecaja na zdravlje djeteta.

Dvojbe izazivaju razne informacije o potrebi primjene ortopedskih uložaka praktički otkad dijete prohoda, od bombardiranja raznih tvrtki koje na komercijalnoj bazi pokušavaju uvjeriti roditelje da dijete bez njihovih uložaka neće moći normalno funkcionirati do odluke Hrvatskog zavoda za zdravstveno osgiranje da od 2014. godine više ne pokriva troškove opskrbe ortopedskim ulošcima čak ni za djecu. Jesu li ortopedski ulošci potrebni baš svakom djetetu?

Tri vrste
U djece razlikujemo tri vrste ravnih stopala, a razvoj svodova traje do 11. godine. U formiranju svodova stopala sudjeluju mišići potkoljenice i stopala te kosti, zglobne čahure i sveze stopala. Do treće godine stopala izgledaju ravna zbog nakupljanja masnog tkiva na unutarnjem dijelu stopala te labavosti zglobnih sveza i čahura, kao i slabije kontrole mišića zbog nezrelosti mozga. Tijekom djetinjstva, do 11. godine, dolazi do učvršćivanja tih struktura, što rezultira formiranjem svodova dječjeg stopala, od kojih je najizraženiji medijalni, uzdužni svod.

Što kada stopala izgledaju ravna, bez svodova? Potrebno je procijeniti radi li se o fiziološki ravnom stopalu, fleksibilno ravnom stopalu ili rigidno spuštenom stopalu, od kojih potonje zahtijeva ozbiljnije liječenje.

Kod fiziološki ravnog stopala formira se uzdužni svod pri podizanju na prste ili hiperekstenzijom palca stopala (maksimalnim povlačenjem palca stopala prema potkoljenici). Tim jednostavnim testom dokazujemo da se radi o fiziološki ravnom stopalu, koje ne treba korigirati ortopedskim ulošcima jer će se mišići koji sudjeluju u formiranju svoda stopala pasivnom potporom uložaka "ulijeniti", pa će dijete dugoročno imati nepovoljniju situaciju. Fleksibilno ravno stopalo razlikuje se od fiziološkog stopala po tome što dijete stopalo nešto slabije povlači prema potkoljenici zbog skraćenja mišića tricepsa sure – mišića lista noge. Kod blažih stanja preporučuje se hodanje bez obuće po neravnom terenu, vježbe (skupljanje i rastezanje prstiju, hvatanje malih predmeta prstima stopala, hod na prstima i petama), a ako se dijete žali na bolove ili se razviju natisci na tabanima, potrebna je korekcija ortopedskim ulošcima.

Ortopedski ulošci
Rigidno spuštena stopala uvijek zahtijevaju liječenje, vrlo su rijetka i uvijek postoji poremećaj u koštanoj građi stopala, najčešće talusa (gležanjske kosti). Takvo stopalo gotovo uvijek se operativno liječi u mlađoj dobi, do treće godine, a može biti povezano s poremećajima lokomotornog sustava drugih lokalizacija i udruženo s nekim težim bolestima. Djeci koja imaju rigidno spuštena stopala potrebna je opskrba orotpedskim cipelama ili, u blažim slučajevima, ortopedskim ulošcima.

Ortopedski ulošci primjenjuju se i za djecu u koje postoji skraćenje jedne noge. Skraćenje noge do 1 cm smatra se fiziološkim, tj. u granicama normale i ako nije povezano s nekim drugim biomehaničkim poremećajem sustava za kretanje, nije potrebna intervencija. Anatomsko ili funkcionalno skraćenje jedne noge često nalazimo u djece koja imaju pravu skoliozu, znači postraničnu zakrivljenost kralježnice veću od 10 st. po Cobbu (način mjerenja veličine kuta skolioze). Indikacija za primjenu ortopedskih uložaka s povišenjem pod kraću nogu određuje se individualno – ako može utjecati na uravnoteženje nivoa zdjelice i korekciju skolioze, potrebno ih je primijeniti.

Djeci u koje postoji skraćenje jedne noge od 1,5 cm ili više propisuju se ortopedske cipele s povišenjem pod kraću nogu, a troškove opskrbe podmiruje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.
Đurđica Kesak-Ursić dr.med. spec.fizikalne medicine i rehabilitacije
Možda ste propustili...

BOLJI IMUNITET I VIŠE ANTITIJELA

Tjelesna aktivnost može suzbiti razvoj bolesti

OZBILJNE ZDRAVSTVENE POSLJEDICE

I malo alkohola šteti

Najčitanije iz rubrike