Novosti
POGORŠAVA SE EPIDEMIOLOŠKA SLIKA, U KBC-U OSIJEK 102 HOSPITALIZIRANA

Stožer OBŽ zatražio obvezno nošenje maski i na otvorenom
Objavljeno 22. travnja, 2021.

Na bolničkom liječenju zbog koronavirusa u Osječko-baranjskoj županiji nalaze se 133 osobe, i to 102 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 23 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitaliziran je 31 zaraženi pacijent.

- Treba podsjetiti da smo kod vrhunca epidemije na respiratorima imali i 59 osoba, ali brojke se sada već penju prema 30. Kako je stotinjak bolesnika na skrbi u osječkoj bolnici zbog zaraze koronavirusom, dio liječnika s drugih odjela volonterski priskaču u pomoć i dežurstva specijalistima infektolozima. S druge strane, dio naših liječnika s OHBP-a još je prošle godine prebačen kao pomoć epidemiolozima u ZZJZ-u. Stoga se i dalje veliki napori usmjeravaju na liječenje pacijenata oboljelih od COVID-a - naglasio je za naš list ravnatelj KBC-a Osijek doc.dr.sc. Željko Zubčić, kojega smo zatekli upravo na izlasku iz noćnoga dežurstva provedenog s pacijentima oboljelima od koronavirusa, a doznajemo kako se za volontersku pomoć infektolozima javio i njegov pomoćnik doc.dr.sc. Krunoslav Šego.

Inače, prema priopćenju Stožera civilne zaštite, u 24 sata preminule su tri osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 76, 85 i 93 godine. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji trenutačno se nalaze 1442 osobe.

- Preporuka Stožera civilne zaštite OBŽ-a je da gdje god je moguće škole primjenjuju B model nastave. U odnosu na prethodni tjedan, epidemiološka situacija u školama na području županije nešto je lošija. Prije sedam dana pozitivno je na koronavirus bilo 35 učenika, a sada ih je 66, u samoizolaciji je bilo 290, a sada ih je dvostruko više. Međutim, u odnosu na ukupan broj učenika to nije toliko da bi bio potreban pritisak Stožera na prelazak na model C - rekao je načelnik Ivan Hampovčan nakon sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Najavio je kako će Županijski stožer zatražiti od Nacionalnog stožera civilne zaštite da se za područje Osječko-baranjske županije, uz već važeće mjere, uvede i mjera obveznog nošenja maski za lice, odnosno medicinskih maski i na otvorenim prostorima gdje se očekuje veći protok ljudi (tržnice, prostori oko trgovačkih centara, vjerski objekti i sl.), bez obzira na fizički razmak. Tražit će se i mjere koje su ranije postojale glede posjeta domovima za starije i nemoćne te samoizolacije korisnika u određenim slučajevima.

Voditelj Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a dr. sc. Tomislav Dijanić kazao je kako je do sada na područje Osječko-baranjske županije pristiglo 54.000 doza cjepiva te da je na posebno organiziranim punktovima cijepljeno 13.300 osoba. Uz dosadašnjih 11 punktova za cijepljenje, otvoren je i punkt u Domu zdravlja u Dardi. N.Z.Eberhard

NA 513 TESTIRANIH 153 POZITIVNIH
 
U KBC-u Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo sa srijede na četvrtak za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 513 uzoraka od kojih su 153 bila pozitivna na koronavirus. Novopozitivni imaju prebivalište u 60 naselja Osječko-baranjske županije, a najviše ih je (62) s područja Osijeka, zatim 13 iz Čepina, po 12 s područja Belišća i Našica, osam s područja Đakova, po pet iz Đurđenovca i Valpova, po četiri iz Belog Manastira, Petrijevaca i Popovca, po tri iz Bilja, Bizovca i Čeminca, po dvije osobe su s područja Darde, Donje Motičine, Donjeg Miholjca, Jagodnjaka, Koške, Petlovca i Podgorača, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Antunovca, Erduta, Feričanaca, Kneževih Vinograda, Levanjske Varoši, Punitovaca, Satnice Đakovačke, Semeljaca, Šodolovaca, Trnave i Viškovaca. Policija je obavila 12 provjera osoba u samoizolaciji i 138 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu nisu utvrdili kršenje mjera. Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 65 nadzora u raznim objektima, ali nisu utvrdili nepravilnosti.
Možda ste propustili...

UOČI KONSTITUIRAJUĆE SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA VUKOVARA

Nema precizne potvrde tko će podržati Ivana Penavu

DOBRE VIJESTI UOČI TURISTIČKE SEZONE

RH za Njemačku nije rizično područje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DAJANA MRČELA PREDSJEDNICA UPRAVE SAPONIJE D.D. OSIJEK

Saponia će još jednom osnažiti gospodarsku sliku Osijeka i Osječko-baranjske županije

2

ODLIČAN ODAZIV ZA CIJEPLJENJE BEZ PRETHODNOG NARUČIVANJA

Lončarić nakon primljene dvomilijunte doze: Samo će cjepivo pobijediti koronu!

3

VLAŽNO I TOPLO - IDEALNO ZA KRVOPIJE

Komarce se može uništiti samo zajedničkom akcijom