Dome slatki dome
VRT SALATA JE JEDNOSTAVNA ZA UZGOJ

Zdrave hrskave glavice mogu se sijati cijele godine
Objavljeno 22. travnja, 2021.
Nakon nicanja prorjeđuje se, sve dok među biljkama ne bude razmak od 20 do 30 cm

Salata ima vegatacijsko razdoblje od svega dva-tri mjeseca. Dobro podnosi niske temperature i do -5 Celzijevih stupnjeva. Zahtijeva mnogo vlage, ali ako ima previše vlage u fazi formiranja glavica, glavice pucaju.

Može se uzgajati tijekom cijele godine. Od ranog proljeća, pa i preko zime. Najbolje uspijeva na područjima sa blagom klimom. Za vrijeme vrućih dana obvezno ju je potrebno zalijevati. Sije se direktnom sjetvom, ili iz prijesadnica.

Zelena je salata među najomiljenijim namirnicama na svijetu. Od njezinih se hrskavih listova mogu pripremiti različiti mali obroci i predjela te prilozi mnogim jelima, posebno mesu i ribama. Salata sadržava mnoge hranjive tvari, posebno vitamine i minerale, pa je jako zdrava i okrepljujuća.

Za salatu koja će se uzgajati na stalnom mjestu na gredici potrebno je napraviti redove dubine 1 do 2 cm i posijati sjeme. Biljke se nakon nicanja prorjeđuju nekoliko puta, sve dok među njima ne bude razmak od 20 do 30 cm, a između redova 30 cm. Prorijeđene biljčice mogu se iskoristiti za sadnju na neku drugu gredicu, ili se mladi listovi mogu konzumirati. Salatu je najbolje sijati u razmacima od nekoliko dana, kako ne bi sva količina prispjela u isto vrijeme. Kod uzgoja iz presadnica, biljke se brže i ravnomjernije razvijaju. Tijekom uzgoja nasad je potrebno održavati vlažnim, jer je salata iznimno osjetljiva na nedostatak vode.

Putericu zovu kraljicom zelene salate, bogata je manganom i magnezijem, lagana je okusa. Kako ima vrlo nježne listove, mora se iskoristiti odmah nakon kupnje i začiniti neposredno prije upotrebe. Iako je njezina sezona od svibnja do listopada, uzgaja se u staklenicima, pa je možemo naći cijele godine.

Kristalka ima deblje i čvršće listove, pa je posebno sočna i hrskava, također je vrlo bogata magnezijem i kalijem. Ime kristalka dobila je zato što se iz Kalifornije izvozila posložena na ledenim blokovima kako bi zadržala svoju svježinu. Osim za salatu listovi kristalke izvrsni su i u različitim sendvičima.

Endivija je čupava i našušurena, malo gorkasta salata koja pogoduje našoj probavi, a bogata je željezom, kalijem i kalcijem. Salata od endivije posebno je ukusna ako se miješa s kuhanim krumpirom, ili servira s preljevom u koji su umiješani mljeveni orasi ili, još jednostavnije, ako se samo pospe sjeckanim orasima.

Matovilac je vrlo aromatičan i bogat magnezijem, željezom i beta-karotenom, posebno godi ako se sprema s češnjakom, kuhanim krumpirom ili grahom te popečenim kockicama slanine. Kako su listići matovilca vrlo krhki i nježni, nije ga dobro predugo držati u hladnjaku, jer vrlo brzo nakon branja gubi na svježini.

Rikula je sve popularnija među pravim gurmanima, jer je vrlo aromatična i izraženo gorkasta te posebno bogata željezom. Njezini nježni zeleni listići jedu se zajedno s peteljkama. Može se miješati s rajčicom i svim ostalim vrstama salata, a posebno je ukusna pripremljena s listićima ili komadićima sira parmezana te začinjena maslinovim uljem i sokom od limuna. Rikula se stavlja na pizze i miješa s tjesteninom te dodaje juhama, umacima i namazima od sira i maslaca. Sezona rikule je u jesen i proljeće.

Radič sadrži kalcij koji mu daje gorkasti okus, a te tvari osobito pogoduju našem želucu. Osim na salatu radič se može spremati s tjesteninom i rižom. Listovi radiča mogu se jesti na kruhu namazanom sirom ili maslacem. Da bi dulje ostao svjež i hrskav, radič se odmah nakon kupnje može očistiti, razdijeliti na listove, oprati, posušiti te čuvati u plastičnoj vrećici, ili u posudi u hladnjaku.

Ako salatu nećete odmah upotrijebiti, isperite glavicu u hladnoj vodi, ocijedite, zamotajte je u vlažan kuhinjski papir, stavite u perforiranu plastičnu vrećicu i pohranite u pretinac hladnjaka predviđen za čuvanje povrća. Ako nemate sušilo za salatu, listove salate stavite na čistu kuhinjsku krpu i premotajte je kao paketić. Uhvatite za krajeve krpe i zavrtite nekoliko puta. Salata je suha začas.
Jasminka Knežević
Vrt
salata je jednostavna za uzgoj

Najbolje ju je sijati u razmacima od nekoliko dana, kako ne bi sva količina prispjela u isto vrijeme
Prijesadnice u vlažno tlo
Prijesadnice salate sade se u vlažno tlo i odmah se zalijevaju kako bi se što bolje ukorijenile. Sadi se plitko do korijenova vrata kojeg se ne ostavlja iznad površine zemlje. Razmak sadnje ovisi o bujnosti kultivara. Salata nema pretjerano veliku potrebu za toplinom i svjetlošću, što i zimi omogućuje uspješan uzgoj. Jednostavna je za uzgoj u staklenicima ili plastenicima.
Kvaliteta tla je iznimno važna
Osnovni preduvjet za uzgoj salate na otvorenom je dobro i kvalitetno tlo, bogato humusom, i ono koje dobro zadržava vlagu. Kvaliteta tla je kod salate iznimno važna s obzirom na to da salata ima plitak korijen. Dugotrajni uzgoj na istoj površini potrebno je izbjegavati. Zbog kratke vegetacije salatu je moguće uzgojiti dva do tri puta godišnje, a često se salata uzgaja i kao međukultura.
Više od 200 kultiviranih sorti
U svijetu se danas uzgaja više od 200 kultiviranih sorti salate. Potrebno je između 45 i 55 dana kako bi prinos dostigao svoj maksimalni rast. Optimalno vrijeme za uzgoj salate jest proljeće i jesen, a minimalna temperatura za klijanje sjemena jest između 2 i 5°C, dok temperatura od 15 do 20°C najbolje odgovara razvoju salate koja u tim uvjetima može niknuti za tri do pet dana.
Možda ste propustili...

NIKAD KVALITETNIJA IZRADA

Povratak tapeta na velika vrata

JEDNOSTAVNA PRILAGODBA TRENDU

Detalji u trendu za moderne stanove

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJETI KAKO PRAVILNO ODABRATI

Keramičke pločice trebaju biti lijepe, ali moraju - trajati

2

VRIJEME JE ZA SEZONSKU PROMJENU ODJEĆE

Proljetno čišćenje ormara nije bauk

3

INTERIJER PRAKTIČNI I INOVATIVNI DETALJI

Ocrtavaju vašu osobnost i prostoru daju identitet