Dome slatki dome
OPASNO ZA PSE

Kava, luk, čokolada, avokado...
Objavljeno 22. travnja, 2021.
Sve ono što je ukusno ljudima ne bi smjeli konzumirati i njihovi četveronožni ljubimci. Neke namirnice i napitci su toksični, a u najgorem slučaju za pse mogu biti fatalni. Tako grožđe i grožđice sadrže oksalnu kiselinu koja u pasa može izazvati akutno zatajenje bubrega i može biti opasna za život.

Psi se ne bi smjeli domoći ni kave jer njezin sastojak metilksantin zahvaća njihov živčani sustav i u nekim slučajevima može rezultirati smrću. Simptomi su napadaji, drhtanje, nemir, hipertermija, dijareja, povraćanje i srčana aritmija.

Kakao i čokolada su problematični zbog tobromina, gorkog alkaloida iz kakaovca. Za štence i manje pse čak i male količine mogu biti fatalne. Sirovi grah sadrži fitohemaglutinin koji može izazvati zgrušavanje crvenih krvnih zrnaca. Posljedice su oticanje jetre, groznica i grčevi u abdomenu, piše dpa. Kuhani grah za pse nije štetan.

Sumporna kiselina iz crvenog luka uništava pseća crvena krvna zrnca. Luk je za pse otrovan već u količini od pet do deset grama po kilogramu tjelesne težine. Najčešće rezultira proljevom, pojavom krvi u urinu, povraćanjem i teškim disanjem.

Kosti peradi su oštre i lako se lome, što može dovesti do ozbiljnih ozljeda usne šupljine, grla i želuca u pasa, a avokado sadrži kemijski spoj persin koji izaziva proljev i povraćanje i za pse može biti vrlo opasan.

I ksilitol, zamjenski šećer koji se nalazi u nekim proizvodima, može biti fatalan za pse jer izaziva pojačano izlučivanje inzulina 10 do 30 minuta nakon konzumacije, a to vodi u hipoglikemiju. H
Kosti peradi su oštre i lako se lome, što može dovesti do ozbiljnih ozljeda usne šupljine
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana