Kultura
BAJKA DOBILA NOVE ILUSTRACIJE

Trnoružica u novom ruhu Željke Mezić
Objavljeno 16. travnja, 2021.
"Trnoružica" je klasična bajka o princu, princezi, zloj vještici te o tome kako dobro uvijek pobijedi zlo. Nakon više od 200 godina od prvog objavljivanja svima omiljena bajka dobila je novi izgled zahvaljujući ilustratorici Željki Mezić. Braća Grimm (Jacob i Wilhelm) autori su popularnih bajki za djecu. Postali su slavni nakon objavljivanja zbirke Dječje i obiteljske priče (Kinder - und Hausmärchen). Zbirka je prvi put objavljena 1812. godine, drugi svezak objavljen je dvije godine kasnije, 1814. godine. Najpoznatije bajke braće Grimm su: "Uspavana ljepotica", "Snjeguljica", "Crvenkapica", "Zlatna guska", "Ivica i Marica", "Palčić", "Zlatokosa", "Pepeljuga", "Vuk i sedam kozlića" i mnoge druge. Godine 2005. UNESCO je uvrstio zbirku "Bajke za djecu i dom" na popis nematerijalne kulturne baštine. Za svoje priče inspiraciju su najviše pronalazili u starim narodnim pričama koje su s vremenom preoblikovali i prilagodili najmlađoj dobi. Njihove bajke poznate su po tome što u njima nema puno grubosti, nema puno moraliziranja. Priče su vedre, pune narodne mudrosti i poznavanja života.

Željka Mezić, dizajnerica tekstila i odjeće, uspješno se bavi ilustracijom već dvadeset godina. Redovna je suradnica časopisa za djecu, a o tome koliko su omiljene njezine ilustracije najbolje svjedoče višestruka izdanja njezinih slikovnica. Zlatokosa i tri medvjeda, Naopake bajke, Uspavanke za pospanke, Ivica i Marica i Životinjska abeceda samo su neke od poznatih slikovnica objavljenih u Mozaiku knjiga.

"Trnoružica" je priča o djevojci koja se ubola na vreteno i koju je snašla kletva stare i zle vile. Zaspala je na sto godina, a spasiti ju je mogao samo hrabri kraljević. Na početku priče upoznajemo kralja i kraljicu koji već dugo sanjaju da imaju dijete. Nakon što im se želja napokon ostvari, kreću problemi jer se u veliko slavlje upleće zla vještica. U pomoć priskaču dobre vile koje će se pobrinuti da kletva zle vještice ne bude toliko strašna. Ovaj dio bajke govori kako ljubomora i želja za osvetom mogu naškoditi posve nevinim ljudima, ali kako postoje oni koji nam žele nauditi, tako će se uvijek naći netko tko će nam pomoći u nevolji. T.K.
Možda ste propustili...

U ZAGREBU IZLOŽBA IGORA EŠKINJE

Sanjaju li biljke sutrašnjicu?

OTVORENI XXXI. KRLEŽINI DANI U OSIJEKU

Izložba kazališnog plakata i predstave