Ekonomija
POVEĆANJE KONKURENTNOSTI

Dodijeljene potpore za ulaganja u skladišne kapacitete za krumpir
Objavljeno 17. travnja, 2021.
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, u nazočnosti ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi Antuna Vujića uručio je pet novih ugovora o potpori projektima ulaganja u skladišne kapacitete za krumpir iz Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti odobrene potpore 11,8 milijuna kuna. Zahvaljujući odobrenim potporama kroz operaciju 4.1.1 "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava", proizvođačima krumpira omogućena su ulaganja u gradnju, rekonstrukciju, nadogradnju i opremanje skladišnih kapaciteta za krumpir ukupne vrijednosti projekata veće od 19,4 milijuna kuna.


Moderni sustavi provjetravanja i hlađenja, kao i reguliranja vlage, omogućit će unaprjeđenje proizvodnog procesa, osiguranje materijalnih uvjeta za prihvat i čuvanje krumpira u skladištu bez uporabe klorprofama, smanjenje korištenja kemijskih preparata i višestruku korist za okoliš te će osigurati nastavak proizvodnje i jačanje konkurentnosti proizvođača na tržištu.


Naime, nakon što je Europska komisija ukinula odobrenje za korištenje aktivne tvari klorprofama kao zaštite od klijanja krumpira u skladištu, stvorila se žurna potreba za brzim ulaganjima u gradnju novih, tehnički naprednijih i skupljih nepropusnih skladišta. Iz tog je razloga, u dijalogu s proizvođačima krumpira, Ministarstvo poljoprivrede putem natječaja iz Programa ruralnog razvoja stavilo na raspolaganje 115 milijuna kuna, sredstva kojima će se osigurati preduvjeti ne samo za nastavak proizvodnje, nego i podizanje konkurentnosti domaćih proizvođača, unatoč otežanoj okolnosti zabrane uporabe klorprofama.


"Ovaj natječaj rezultat je konstruktivnog dijaloga i razumijevanja između proizvođača krumpira i Ministarstva poljoprivrede putem kojeg je, s današnjih pet, dodijeljeno ukupno 18 ugovora u vrijednosti odobrene potpore od 67,3 milijuna kuna, odnosno ukupne vrijednosti projekata veće od 103 milijuna kuna. Osim što natječajem rješavamo ozbiljan problem i poremećaj u sektoru, njime putem uvećanog iznosa potpore potičemo i mlade poljoprivrednike na uključivanje i proizvođače na udruživanje. Na isti način – sustavno i sveobuhvatno – pristupit ćemo kreiranju i realizaciji budućih interventnih mjera, ali i mjera ruralnog razvoja", istaknuo je tom prilikom državni tajnik Zdravko Tušek.Z.Rupčić
Možda ste propustili...

PRIVUKLI INTERES VODEĆE FARMACEUTSKE TVRTKE ZA PROIZVODNJU AMBALAŽE

Tvrtka Nipro kupila hrvatsku Piramidu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana