Novosti
MINISTAR NAJAVLJUJE PROMJENE U ZDRAVSTVENOM SUSTAVU

Reforma zdravstva: Centralizacija ustanova, revizija mreže bolnica i nova politika cijena
Objavljeno 16. travnja, 2021.

Zdravstveni sustav treba hitno reformirati, suglasili su se sudionici tematske rasprave na saborskom Odboru za zdravstvo.

Prema riječima ministra zdravstva Vilija Beroša, da nije bilo COVID-19, vjerojatno bi neke reforme bile započete, a dogovor oko plaćanja duga ljekarnama samo je mali korak u stabilizaciji zdravstvenog sustava. "Ako ne započnemo s reformama u najkraćem roku, bit ćemo u velikom problemu. Toga sam kao najodgovorniji čovjek hrvatskog zdravstva bolno svjestan", rekao je Beroš.

Zbog lakšeg upravljanja najavio je mogućnost centralizacije zdravstvenih ustanova, odnosno prijenos vlasničkih prava na državu, kako bi se potrebne promjene mogle provesti. "Centralizacija zdravstvenih ustanova zbog lakšeg upravljanja jedan je od elementa koji ćemo poduzeti, ako za to dobijem zeleno svjetlo na razini Vlade, nakon završetka lokalnih izbora. To je put koji će omogućiti daleko bolje upravljanje zdravstvenim sustavom, eliminirati političke elemente u vođenju ustanova i naglasiti financijsku stabilnost", kazao je Beroš. To uključuje reviziju mreže javnozdravstvenih ustanova i preraspodjelu djelatnosti u bolnicama, čime bi se nastavila funkcionalna integracija bolnica, dodao je. Kad je riječ o financijskom dijelu, Beroš drži kako je potrebna nova politika određivanja cijene zdravstvene usluge i limita bolnica, jer 70 posto bolnica većinu svojih sredstava troši na plaće, a njih 23 posto ide i iznad limita.

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kako su prošle godine rashodi u zdravstvu dosegnuli 34 milijarde kuna, prihod od doprinosa je 21 milijardu kuna, a transferi zdravstvu ove će godine morati iznositi deset milijardi kuna. I Marić kaže kako je nakon dogovora o podmirenju duga veledrogerijama sljedeći korak reforma zdravstva.

"Dug veledrogerijama pretačemo u dug bankama, ali mislim da smo poslali korektnu poruku. Iako smo iznad zakonom propisanih rokova plaćanja, ciljana razina je 120 dana za ljekarne i 180 dana za bolnice, a sljedeći korak je reforma zdravstva", rekao je Marić.

Ravnatelj Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković ustvrdio je da Hrvatskoj nedostaje sredstava za zdravstveni sustav pa je potreban "clean start", što znači riješiti postojeći dug da bi se moglo početi rješavati tekuću nelikvidnost. U tom smislu dogovor s veledrogerijama dobar je početak. Zdravstveni sustav prošlu je godinu završio s 2,6 milijardi kuna minusa, a gotovo sav minus otpada na bolnički sustav, kaže Jurković, dodajući da je 2018. minus iznosio 857 milijuna, 2019. godine 1,1 milijardu kuna, a u prva dva mjeseca ove godine 640 milijuna. Rokovi plaćanja dugova 24 bolnice kreću se unutar godine dana, za 11 bolnica između godine i dvije, a 24 bolnice imaju dugove iznad dvije godine. Ukupne obveze zdravstvenog sustava u nekoliko godina porasle su sa 7,6 milijardi kuna na više od deset milijardi kuna. Istodobno, HZZO na prihodnoj strani potražuje 4,9 milijardi kuna koje ne može naplatiti. Pitom je nepojmljivo da država ne podmiruje svoje transfere iz proračuna prema HZZO-u, čime je od 2015. do 2019. akumulirano devet milijardi kuna, više od duga veledrogerijama. Jurković je naveo niz mjera na prihodnoj i rashodnoj strani koje bi vodile jačanju financijske stabilnosti sustava.

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstva Renata Sabljar Dračevac podsjetila je kako je Beroš još 26. listopada na sjednici Odbora rekao da su reforme zdravstva već pripremljene i da su na premijerovu stolu, ali te reforme nitko dosad nije vidio.

Dosad smo tri puta sanirali dugove veledrogerijama, a ništa nije poduzeto kako bi se smanjili ukupni troškovi u zdravstvu, kazala je.

Hina/D.Pavlović
70 posto bolnica većinu svojih sredstava troši na plaće, a njih 23 posto ide i iznad limita
PRERASPODJELE
Novac za podmirenje duga veledrogerijama naći će se u proračunskim preraspodjelama i rebalansu, onaj za COVID dodatak suradnjom resora i uštedama, a za povrat poreza mladima predviđen je još uoči COVID krize, rekao je u četvrtak ministar financija Zdravko Marić.
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIKU RH POSLANE PRIJAVE ZA VRHOVNI SUD

Premijer: Vladajuća većina neće podržati Zlatu Đurđević

MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA

Plan upisa u srednje škole

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRI OSOBE PREMINULE

U OBŽ-U novopozitivno 76 osoba

2

61 OSOBA HOSPITALIZIRANA ZBOG COVID-19 BOLESTI

U VSŽ 73 novopozitivnih, umrle dvije osobe

3

OVAJ VIKEND NA LOKACIJI GRADSKI VRT

Druga doza za cijepljene 10. i 11. travnja