Regija
POSLJEDNJA SJEDNICA OVOGA SAZIVA GV-A

Komunalni doprinos Grad subvencionira do 90 posto
Objavljeno 16. travnja, 2021.
Subvencija se odnosi na najviše 700 m3 stambenog prostora, a gradonačelnik ju je predstavio kao novu demografsku mjeru

ĐAKOVO - Neočekivano, gotovo bez ikakve rasprave, no uz brojne zahvale na suradnji u četiri prošle godine rada (prvi ju je na početku izrekao predsjedajući Pavo Cindrić), protekla je posljednja sjednica Gradskog vijeća Đakova u ovom sazivu, održana preksinoć u e-izdanju.

Nakratko je tek "zatalasalo" kada su obje vijećnice HNS-a napustile sjednicu na njezinu početku, a nakon što nije prošao prijedlog jedne od njih, Ankice Mandić, da se s dnevnog reda skinu točke o 5. izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja i 3. izmjenama i dopunama GUP-a Grada Đakova, jer nije, rekla je, korektno da se na posljednjoj sjednici u ovom sazivu donose odluke koje će provoditi neko novo vijeće i neki novi gradonačelnik, neovisno o tome tko će to biti. No, zato je glatko prošao Prijedlog Odluke o subvencioniranju komunalnog doprinosa (KD) mladima, koju je gradonačelnik Marin Mandarić predstavio kao još jednu demografsku mjeru Grada.

- Pravo na ovu subvenciju imaju građani koji u trenutku podnošenja zahtjeva nisu stariji od 45 godina te čiji bračni/izvanbračni drug, životni partner, nema stan/kuću, odnosno ima kuću koja je u takvom stanju uporabljivosti da ne postoje higijenski/tehnički uvjeti za život. Pravo na subvenciju imaju građani koji imaju prebivalište na području grada Đakova, ili se obvežu prijaviti prebivalište na njegovu području u roku do tri godine po izvršenosti rješenja o KD-u, kao i oni koji nakon izvršenosti rješenja podnesu zahtjev gradskom Upravnom odjelu za društvene djelatnosti - kazao je Mandarić. Subvencija KD-a, za koju je Grad predvidio 200.000 kuna, odnosi se na najviše 700 četvornih metara stambenog prostora.

- Ostvaruje se u postotku prema Rješenjem utvrđenoj obvezi plaćanja KD-a najviše do 700 kvadrata, na način da 20 posto ostvaruju svi, bez obzira na broj članova kućanstva, a za svako sljedeće dijete dodaju se dodatni postotci - pojasnio je gradonačelnik. Za jedno dijete u kućanstvu to je dodatnih 10 posto, za drugo dijete 15, za treće 20, a za četvrto 25 posto.

- Zaključno, subvencija može najviše iznositi 90 posto utvrđenog iznosa KD-a do 700 kvadrata - ističe Mandarić.

Ako se poveća broj djece u kućanstvu nakon korištenja prava na subvenciju i nije iskorišten maksimum od 90 posto subvencije, može se podnijeti zahtjev za jednokratnu isplatu postotka subvencije po osnovi povećanja broja djece u kućanstvu.

- U isti položaj time stavljamo i one s djecom, i one koji će ih naknadno dobiti - kazao je Mandarić. Pravo na ovu subvenciju samac, (izvan)bračni drugovi i životni partneri mogu koristiti samo jednom. Obvezu vraćanja primljene subvencije imaju oni koji nisu prijavili prebivalište na području grada Đakova u roku od tri godine od izvršnosti rješenja o komunalnom doprinosu.

Na upit Danka Kočiša (SDP) je li on platio KD i koliko, Mandarić je odgovorio da jest, u roku od 15 dana, nešto više do 16.000 kuna. Subvencioniranje KD-a na njega se ne odnosi.

Suzana Župan

Način plaćanja uz mjeru subvencije
Vijećnika HDZ-a Josipa Tomičića zanimao je način plaćanja komunalnog doprinosa uz mjeru subvencije. “Nakon što Grad nekome ispostavi rješenje o komunalnom doprinosu, on se javlja u gradski Upravni odjel za društvene djelatnosti. Dvije su opcije. Doprinos se mora naplatiti u roku petnaest dana, ako se korisnik javi prvih dana, platit će razliku, a ako bi netko ipak platio komunalni doprinos i “promašio” tih 15 dana i javio za se za, primjerice, mjesec-dva, njemu će se ta naknada isplatiti”, odgovoreno je na Tomičićev upit.
Možda ste propustili...

UZ FLORIJANOVO VATROGASCI ISTAKNULI SVOJ DOPRINOS

Gase 20 požara godišnje, sve češće na otvorenome!

MINISTARSTVO TURIZMA PRIHVATILO PROJEKT

Nepovratan novac za ciklopark u Virovitici

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POČELA KRUŽITI NEOBIČNA PRIČA

HDZ Valpovo: Kamo je nestao vol TZ-a Grada?

2

ZA KOMUNALNU INFRASTRUKTURU PREDVIĐENO 3,4 MILIJUNA KUNA

U selima uskoro nove ceste, nogostupi, rasvjeta, igrališta

3

SONJA SABO OBNAVLJA REKREACIJSKU AKCIJU

Nakon 30-ak godina nastavlja
djedovo “Kretanjem zdravlje”