Tehno
NA BIOKOVU

Pametni solarni spremnici
Objavljeno 16. travnja, 2021.
Park prirode Biokovo sa svojim vidikovcem Nebeskom šetnicom - Skywalk jedna je od glavnih turističkih atrakcija Hrvatske koju je prošle godine posjetilo 105 tisuća turista, javna ustanova parka posebno se brine o zaštiti okoliša i održivom razvoju, a prepoznala je to A1 Hrvatska koja im je donirala pametne spremnike za otpad. Planina Biokovo naizgled je siromašno i golo krško područje koje zapravo obiluje biljnim i životinjskim vrstama. Stoga od 1981. godine zasluženo uživa status Parka prirode. Njime upravlja javna ustanova radi očuvanja tog iznimnog prostora promicanjem prirodnih i kulturnih vrijednosti te odgovornim korištenjem resursa i provođenjem održivog razvoja.

- Unaprjeđivanje ponude i konstantna edukacija naših posjetitelja prioriteti su kako bismo sačuvali prostor Parka u izvornom obliku i u trajno nasljeđe budućim generacijama. Živimo u vremenu kada nam sve bolja i sofisticiranija tehnologija postaje globalno dostupna i uvelike može koristiti za očuvanje prirode i okoliša. Samim time, ovakva pametna rješenja poput solarnih, pametnih spremnika za otpad itekako su dobrodošla, pogotovo u zaštićenim područjima gdje je očuvanje ravnoteže ekosustava od krucijalne važnosti. Također, imperativ je i podizanje razine svijesti o ekologiji naših posjetitelja te vjerujemo da su pametni spremnici dodana vrijednost Parku kao i jedan od koraka naprijed prema održivom razvoju - objasnio je Slavo Jakša, ravnatelj Parka prirode Biokovo.

Opremljeni su solarnim panelom što ih čini samoodrživima. Zahvaljujući ugrađenoj preši, kapacitet im se povećava za 10 puta te se tako smanjuje učestalost pražnjenja odnosno odvoza otpada. M.R.
Pametni spremnici dodana su vrijednost Parku kao i jedan od koraka naprijed prema održivom razvoju
Možda ste propustili...

IGRALI SMO “RETURNAL” NA PS5

Priča o vremenskoj petlji s preokretima

HUAWEI U SURADNJI S NIKOM PAVIČIĆ NA TIKTOKU

Dijeli 20 FreeBuds 4i slušalice - za plesanje

Najčitanije iz rubrike