TvObzor
HRT PRIKAZUJE CIKLUS FILMOVA DOBITNIKA OSCARA

Sedam naslova koji su se okitili najprestižnijom filmskom nagradom
Objavljeno 16. travnja, 2021.

Hrvatska radiotelevizija uoči ovogodišnje, 93. zaredom dodjele najprestižnije filmske nagrade Oscar – koju će izravno i prenositi - započinje prikazivanje ciklusa filmova koji su tijekom godina osvajali taj prestižni kipić.

l Ciklus A Oscara dobiva... otvara film "Život je more", koji je na rasporedu u ponedjeljak, 19. travnja na Drugom programu u 21 sat. Psihološka drama. S dvadeset i šest godina Ramón (Javier Bardem), bivši mornar, teško je ozlijedio kralježnicu pri skoku u more. Sljedećih tridesetak godina provodi u krevetu, nepokretan, no i dalje pri savršenoj svijesti okružen nesebičnom pažnjom svojih najbližih. Duboko u sebi odluči dostojansveno završiti svoj život te se gorljivo posveti borbi za legalizaciju ubojstva iz milosrđa - postupka koji je u mnogim zemljama zabranjen. Film je osvojio Oscara u kategoriji najbolji strani film.

l Sljedeći film je "Birdman" u utorak, 20. travnja na Drugom programu u 21 sat. Crna komedija o glumcu koji pokušava oživiti svoju posrnulu karijeru. Riggan Thomson (Michael Keaton) jednom je bio uspješan u ulozi superjunaka Birdmana, stekao je svjetsku slavu i godinama ga svi identificiraju s tim likom. Na zalasku karijere pokušava se odmaknuti od dominantnog Birdmana i na Broadwayu postaviti adaptaciju priče Raymonda Carvera. On je scenarist, redatelj i jedan od glumaca u predstavi. Od devet nominacija za Oscara Birdman je osvojio četiri: najbolji film, režija, originalni scenarij, fotografija.

l Ciklus se nastavlja filmom "Crazy heart" (Ludo srce) u srijedu, 21. travnja na Drugom programu u 21 sat. Drama o country-glazbeniku i tekstopiscu (Jeff Bridges) koji pokušava promijeniti život nakon što se upusti u vezu s mladom novinarkom (Maggie Gyllenhaal). Kritičari su naveliko hvalili film. Na 82. dodjeli nagrade Oscar dobio je tri nominacije, a osvojio ga je za najboljega glavnoga glumca (Bridges) i za najbolju originalnu pjesmu "The Weary Kind".

l U petak, 23. travnja na Prvom programu u udarnom terminu od 20.10 sati na redu je film "Green Book", biografska drama/komedija. Radnja je smještena u 1962., a nadahnuta je stvarnom pričom o turneji po američkom jugu afroameričkog klasičnog pijanista i jazz-pijanista Dona Shirleyja (Mahershala Ali) i talijansko-američkog izbacivača Franka Vallelonge (Viggo Mortensen), takozvanog Tonyja Lipa, koji je bio Shirleyjev vozač i čuvar. Film je dobio brojne nominacije i nagrade. Na 91. dodjeli Oscara osvojio je nagradu za najbolji film, za najbolji originalni scenarij i za najboljeg sporednog glumca (Ali).

l Idući film u ciklusu dobitnika Oscara je "Chicago" u subotu, 24. travnja na Prvom programu od 20.10 sati. Chicago dvadesetih. Roxie Hart (Renée Zellweger) sanja o tome da postane zvijezda kabareta te stoga vara svojeg supruga Amosa (John C. Reilly) sa slatkorječivim Fredom Caselyjem (Dominic West). Kad otkrije da joj Fred prodaje maglu, Roxie ga hladnokrvno ubije i završi iza rešetaka. Mjuzikl "Chicago" jedan je od najvećih hitova 2002. i dobitnik šest Oscara (od čak 12 nominacija).

l Istog dana HRT prikazuje i kultni film "Nema zemlje za starce", na Prvom programu u terminu od 22.40 sati. Kriminalistička drama. Priča počinje kad Llewelyn Moss naiđe na kamionet oko kojeg su mrtva tijela. U vozilu se nalazi velika količina heroina i dva milijuna dolara. Moss uzme novac i pokreće igru mačke i miša u pustinjskom krajoliku zapadnog Teksasa jer ima još zainteresiranih. "Nema zemlje za starce" osvojio je 76 nagrada i 109 nominacija, od toga osam nominacija za Oscara, a osvojio ih je za najbolji film, najbolju režiju, najbolji adaptirani scenarij i najboljeg sporednog glumca (Javier Bardem).

l U nedjelju, 25. travnja na prvom programu na redu je "Priča sa zapadne strane" koju prikazujemo u 8.15 te repriza u 22.05 sati. Dvije ulične bande, bijelci okupljeni pod vodstvom Riffa (Russ Tamblyn) i Portorikanci predvođeni Bernardom (George Chakiris), svakodnevno se sukobljavaju na ulicama New Yorka. Usprkos silnoj međusobnoj mržnji rađa se ljubav između Bernardove sestre, mlade Portorikanke Marije (Natalie Wood) i Riffova najboljeg prijatelja Tonyja (Richard Beymer). Film je bio nominiran za 11 Oscara, a osvojio je ukupno 10, među ostalim i za najbolji film, redatelja (prvi put je nagrađen par redatelja), te za sporedne glumce (Rita Moreno i George Chakiris).

Nikola Kučar
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike