Regija
KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA SLATINE IGOR FAZEKAŠ

Prozvao aktualnog gradonačelnika da je uveo grad u dužničko ropstvo
Objavljeno 15. travnja, 2021.
SDP: Tražimo otkaze djelatnicima gradske uprave koji su sudjelovali u poslovima oko otvaranja kampusa i momentalnu ostavku gradonačelnika

SLATINA
Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a i kandidat za gradonačelnika Slatine na predstojećim lokalnim izborima Igor Fazekaš sazvao je konferenciju za novinare, na kojoj su bili njegovi zamjenici Helena Hegediš i Josip Hetrih te predsjednik virovitičko-podravske Županijske organizacije HDZ-a i saborski zastupnik Josip Đakić i njegov zamjenik i župan Igor Andrović. Tema konferencije bio je projekt aktualne gradske vlasti pod nazivom „Slatina – sveučilišni grad“ i navodne nepravilnosti gradonačelnika Denisa Ostrošića u postupku sklapanja ugovora o najmu prostora za buduću visokoškolsku ustanovu.

Fazekaš je naglasio kako su svi u Virovitičko-podravskoj županiji na početku blagonaklono gledali na projekt „Slatina – sveučilišni grad“, smatrajući da je pozitivno da se i u Slatini, nakon Virovitice i Orahovice, otvaraju visokoobrazovne ustanove ili programi kojima je cilj da se mladi ljudi školuju u ovoj županiji i da ostanu u njoj. Međutim, netransparentnost postupaka, brojne nepoznanice i izbjegavanje odgovora na konkretna pitanja gradskih vijećnika pobudili su sumnju na postojanje možebitnih propusta, pa i nedopuštenih radnji pojedinih aktera toga projekta.
– Želimo ukazati na velike propuste aktualne gradske vlasti koje bi mogle, ako već nisu, imati dalekosežne i dugoročne štetne posljedice za naš grad i njegove građane, - rekao je Fazekaš i pokazao kopije niza dokumenata kojima je potkrijepio svoje tvrdnje.
Ugovor o zakupu novouređenog poslovnog prostora budućega kampusa u zgradama nekadašnjeg Gaja potpisali su 22. travnja prošle godine predstavnik tvrtke Ri-petrol d.o.o. iz Rijeke kao vlasnika Jozo Kalem i direktor tvrtke Slatina plus d.o.o. Krunoslav Šarabok. Slatina plus tvrtka je u gradskom vlasništvu, osnivač je Grad Slatina, Uprava je direktor - pročelnik Stručne službe grada, a Skupštinu čini gradonačelnik. Ugovoren je zakup od 23.385 eura ili (s PDV-om) 220.696 kuna mjesečno, odnosno 2.648.352 kuna godišnje, ili ukupno 52.967.040 kuna za ugovorenih 20 godina, nakon kojih predmetna nekretnina ostaje u vlasništvu istoga vlasnika. Zaključena su i dva dodatka toga ugovora, na temelju kojih je gradonačelnik izdao i potpisao dvije zadužnice u iznosu od 500.000 kuna svaku, iako za to nije imao suglasnost Gradskog vijeća a iznosi su veći od njegovih ovlasti, te je ugovoreno jednogodišnje plaćanje 50.000 kuna mjesečno u razdoblju nekorištenja unajmljenog prostora, kao i plaćanje režijskih troškova. 
Fazekaš je ustvrdio da je gradonačelnik Denis Ostrošić takvim postupanjem bez znanja i suglasnosti Gradskog vijeća uveo grad u dužničko ropstvo na 21 godinu, pozvao je institucije pravne države da preispitaju iznesene navode, i najavio podnošenje prijave nadležnom ODO-u. 

Nakon konferencije za medije Igora Fazekaša, priopćenjem za javnost oglasila se Gradska organizacija SDP-a. U priopćenju se podsjeća da je SDP upozoravao na mogućnost malverzacija gradonačelnika, gradskih pročelnika i pojedinih djelatnika stručnih službi, a vijećnici SDP-a na sjednici Gradskog vijeća 10. srpnja bili su protiv rebalansa gradskog proračuna zbog nelogične i prevelike najamnine za sveučilišni kampus. „Danas znamo što je učinjeno – gradonačelnik je obmanuo vijećnike i sve građane lažno prikazujući i skrivajući činjenice i dokumente te zbog toga, ukoliko su jučerašnji navodi točni, tražimo momentalnu ostavku gradonačelnika, ali prije toga otkaze svim djelatnicima gradske uprave koji su sudjelovali u poslovima oko otvaranja slatinskog kampusa i potpisivanja ovakvih štetnih ugovora, aneksa i mjenica“ – stoji u priopćenju GO SDP-a Slatina.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

OPĆINA SUFINANCIRA RADOVE

Od Marijanaca za crkve 200.000 kn

ZA IZNIMNO USPJEŠAN KLUB

Strunjača za hrvače od Grada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POČELA KRUŽITI NEOBIČNA PRIČA

HDZ Valpovo: Kamo je nestao vol TZ-a Grada?

2

ZA KOMUNALNU INFRASTRUKTURU PREDVIĐENO 3,4 MILIJUNA KUNA

U selima uskoro nove ceste, nogostupi, rasvjeta, igrališta

3

SONJA SABO OBNAVLJA REKREACIJSKU AKCIJU

Nakon 30-ak godina nastavlja
djedovo “Kretanjem zdravlje”