Novosti
OLAKŠAVANJE KRETANJA OSOBA

COVID-putovnice do kraja pandemije
Objavljeno 14. travnja, 2021.
Digitalne zelene potvrde, tzv. COVID-putovnice, koristit će se sve dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne proglasi kraj pandemije, a moći će ih koristiti i zrakoplovne tvrtke za ukrcavanje putnika na let, izjavio je u utorak povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders. “Želimo osigurati da građani i države članice imaju alat koji će davati određeno povjerenje, na koji će se nadležne vlasti moći osloniti za olakšavanje slobode kretanja osoba”, rekao je Reynders u Odboru za građanske slobode Europskog parlamenta, kojem je predstavio prijedlog Komisije o uvođenju COVID-putovnice.


Reynders je članovima odbora predstavio prijedlog koji je Komisija objavila sredinom prošlog mjeseca. Digitalne zelene potvrde trebale bi olakšati sigurno slobodno kretanje ljudi unutar EU-a tijekom pandemije COVID-a. Tzv. COVID-putovnica bit će dokaz da je osoba cijepljena protiv COVID-a, da je dobila negativan rezultat testa, ili da je preboljela tu bolest.


Reynders je rekao da bi se te potvrde mogle koristiti i za ukrcavanje u zrakoplov. Mnoge kompanije sada traže negativan test za ulazak u zrakoplov. Povjerenik je rekao kako je cilj da se te potvrde počnu koristiti prije kraja lipnja. Europski parlament trebao bi o toj uredbi glasati na svojoj plenarnoj sjednici od 7. do 10. lipnja.
Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je također u ponedjeljak uvjerenje da bi se pitanje u vezi sa "zelenim putovnicama" moglo riješiti do ljeta. H/D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

REKORDERI U VLASTI OPĆINA, GRADOVA I ŽUPANIJA

Profesija načelnik: Neki idu po osmi mandat

2

STRANKA BIRAJ BOLJE NEĆE NA LOKALNE IZBORE

Šimičić: Zbog obitelji i očuvanja radnih mjesta napuštam politiku

3

STOŽER OBŽ

Umrla jedna osoba, 26 novozaraženih