Ekonomija
NAJVEĆI PROIZVOĐAČI NAJAVILI POVEĆANJE PROIZVODNJE

Cijene nafte pale više od dva posto
Objavljeno 12. travnja, 2021.
Na svjetskim tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale su više od dva posto, jer su najveći svjetski proizvođači najavili povećanje proizvodnje, a trgovci nisu sigurni kada će potražnja osjetnije porasti zbog trećeg vala širenja koronavirusa. Tako je na londonskom tržištu cijena barela u petak pala na 62,95 dolara, dok je na američkom tržištu skliznula na 59,35 dolara.


Cijene su prošloga tjedna osjetno oscilirale iz dan u dan, dok su trgovci vagali kako će na potražnju za naftom utjecati novi val zatvaranja u europskim i drugim zemljama, a kako oporavak gospodarstava. Kada bi na tržištu prevladale bojazni od slabosti potražnje zbog trećeg vala širenja koronavirusa u Europi, cijene bi pale, a kada bi prevladao optimizam u vezi oporavka gospodarstava i potražnje, cijene bi porasle. Znatno je na tržište utjecala i odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika da povećaju proizvodnju za dva milijuna barela dnevno u razdoblju od svibnja do srpnja. Ta skupina već dulje vrijeme koordinirano smanjuje proizvodnju za otprilike sedam milijuna barela dnevno, kako bi je uskladila sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa. No, OPEC+ nedavno je odlučio ublažiti rezove, jer očekuje da će se s cijepljenjem i postupnim otvaranjem gospodarstava potražnja oporaviti. "Povoljni izgledi u vezi s oporavkom potražnje zasjenjeni su odlukom OPEC-a o povećanju proizvodnje za otprilike dva milijuna barela dnevno do kraja srpnja”, kaže Jim Ritterbusch, predsjednik tvrtke Ritterbusch and Associates. Analitičari očekuju da će globalne zalihe nafte nastaviti padati i da će u drugoj polovini godine, kada oporavak svjetskog gospodarstva uhvati zamah, ojačati potražnja za gorivom.


No, optimizam prigušuje ponovno ‘zatvaranje‘ u pojedinim dijelovima svijeta, a potražnju bi mogli ugroziti i problemi s cijepljenjem. "Tržište nafte trenutačno čeka, trgovci prate tempo cijepljenja kako bi procijenili kada će nastupiti sljedeća faza oporavka potražnje, a prate i nuklearne pregovore u Beču kako bi odgonetnuli kada bi se na tržište mogli vratiti iranski bareli", kaže analitičar UBS-a Giovanni Staunovo. Kineski i ruski izaslanici priopćili su u petak da je postignut napredak u nastojanjima da se Iran i SAD vrate u nuklearni sporazum iz 2015. godine, i da će se sve strane ponovno sastati sljedeći tjedan.


Dogovor o tome mogao bi rezultirati ukidanjem američkih sankcija iranskom energetskom sektoru i obnovi iranskog izvoza nafte. "Bude li u idućim tjednima utvrđen konkretan okvir (dogovora), na tržištu će se vjerojatno u drugoj polovini 2021. godine pojaviti značajne količine iranske nafte", kaže Helima Croft iz RBC Capitala. H
Možda ste propustili...

U NPOO-U OSIGURANO 32 MILIJUNA KUNA

U pripremi uspostava projekta banke hrane

TJEDAN U ZNAKU FINANCIJSKIH IZVJEŠĆA

Indeksi Crobex blago su porasli

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ISKON OBJAVIO STUDENTSKI OGLAS IZ SNOVA

Mjesto rada: cijela Hrvatska!

2

NA IMANJU ZAPOSLENA CIJELA OBITELJ

Izgradili uspješni OPG bez EU novca i mjera

3

U ZAHTJEVNOM POSLOVNOM OKRUŽENJU

Prihodi Kandita rasli za 6 %, a EBITDA 23 %