Kultura
OBJAVIT ĆE GA KRAJEM TRAVNJA

Prvi uskrsni album Ansambla LADO
Objavljeno 10. travnja, 2021.
Najavljena je objava prvog uskrsnog vokalno-instrumentalnog albuma Ansambla LADO, pod nazivom "Veliko je sad veselje - hrvatske uskrsne pučke popijevke". Riječ je o albumu koji donosi 11 glazbenih brojeva iz različitih hrvatskih krajeva - Dalmacije, Istre, Like, Baranje, Turopolja, Banovine i Slavonije. Riječ je o 34. albumu Ansambla LADO, na kojem je ansambl surađivao s dirigentima Draženom Kurilovčanom i Joškom Ćaletom, a koji izlazi u drugoj polovini travnja. Već desetljećima Ansambl LADO sustavno istražuje hrvatsku pučku sakralnu glazbu, taj iznimni spoj crkvenog i tradicijskog glazbenog izričaja.

- Prvotno su prikupljane i obrađivane pjesme božićnoga razdoblja, a vremenom se repertoar proširivao, kako u smislu pojedinih razdoblja u crkvenoj godini, tako i u pogledu njihove regionalne rasprostranjenosti. Možemo reći da ovim uskrsnim programom zatvaramo krug predstavljanja sakralnog repertoara - kaže Ladov umjetnički voditelj i idejni autor uskrsnog programa Krunoslav Šokac.

Prvi singl, uskrsni napjev iz Petrinje "Veseli se, o Marijo", LADO je objavio na blagdan Uskrsa na svom YouTube kanalu. Za najavu uskrsnog albuma odabran je upravo ovaj napjev, jer je Petrinja, kao i cijela Banovina i Posavina, teško stradala u potresu krajem 2020. godine te je želja Ansambla LADO poslati poruku solidarnosti, podrške, vjere i nade u bolje sutra.

Ovu hrvatsku uskrsnu pučku popijevku u Petrinji je zabilježio Vladimir Stahuljak, a glazbenu obradu potpisuje dr.sc. Joško Ćaleta. Za izradu videa zaslužan je Alen Vuković, a ton su snimili i oblikovali Matija Auker, Robert Tanasković i Margareta Miholić. U izradi ovog videa korištene su i fotografije i stare razglednice iz Fototeke Hrvatske kulturne baštine Ministarstva kulture i medija RH i arhivska fotograđa Etnografskog muzeja Zagreb.

- Posebno zahvaljujemo Sanji Grković, voditeljici Fototeke te Matiji Dronjiću, višem kustosu Etnografskog muzeja Zagreb na pomoći pri odabiru arhivske građe - rekao je Šokac.

Uz CD izdanje, uskrsni program Ansambla LADO moći će se slušati putem neke od brojnih digitalnih platformi, poput Deezera, Spotifyja, iTunesa, Google Playa i drugih. T.K.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana