Magazin
JOS DELBEKE BIVŠI VISOKI KREATOR POLITIKE ZA KLIMU EUROPSKE KOMISIJE

Zauzeti blagi pristup ključnim dijelovima reforme tržišta ugljika
Objavljeno 10. travnja, 2021.

Cijene ugljika u Europskoj uniji postigle su proteklog tjedna rekordni iznos - više od 44 eura po toni CO2, i porasle su više od 40 posto otkako su europski čelnici u prosincu prošle godine postigli dogovor o povećanju cilja za smanjenje emisija do 2030. na 55 posto u odnosu na 1990.

Analitičari očekuju daljnji porast cijena, a Bruxelles bi u lipnju trebao predložiti veliku reformu tržišta ugljika radi bržeg smanjenja emisija u ovom desetljeću. Jos Delbeke, bivši visoki kreator politike za klimu Europske komisije koji je vodio razvoj tržišta ugljika, u povodu toga komentirao je cijelu sadašnju situaciju:

- Europska unija trebala bi zauzeti blagi pristup ključnim dijelovima reforme tržišta ugljika, ili će riskirati gubitak povjerenja u tu shemu. Komisija se treba suzdržati od radikalnih promjena ključnog dijela sheme - rezerve za stabilnost tržišta (MSR). Rekao bih, nemojte pokvariti igru. Jer ako budete previše radikalni u svojoj reviziji rezerve za stabilnost tržišta, mogli biste ubiti povjerenje koje tržište danas uživa - rekao je Delbeke na online događaju u organizaciji Firentinske škole regulacije.

MSR je osmišljen radi izbjegavanja gomilanja viška dozvola na tržištu, što može srušiti cijene ugljika u EU-u. Kada je na tržištu više od 833 milijuna viška dozvola, MSR ih uklanja 24 posto svake godine. Od 2024. uklanjat će ih 12 posto na godinu:

- Europska unija trebao razmotriti zadržavanje stope povlačenja dozvola od 24 posto, ali bi smanjenje praga od 833 milijuna dozvola moglo izazvati probleme za poduzeća koja traže dozvole kako bi zaštitila svoju izloženost u budućnosti kad su u pitanju emisije ugljika - upozorio je Delbeke.

Bruxelles razmatra i ideju uvođenja minimalne cijene ugljika, što podržavaju Francuska i Njemačka:

- Europsko tržište ugljika ograničava količinu dozvola u sustavu i smanjuje njihovu gornju granicu svake godine kako bi se osiguralo da emisije obuhvaćene shemom padaju. Komisija je kazala da će ključni dio predstojećih reformi biti smanjenje gornje granice broja dozvola bržim ritmom kako bi se ubrzalo smanjenje emisija. To bi moglo dovesti EU na “težak politički put” i teško da bi dobilo potporu država članica - zaključio je Delbeke.

Paolo Gentiloni, povjerenik Europske komisije za gospodarstvo, pozitivno je ocijenio inicijativu Parlamenta kao potporu integriteta i učinkovitosti europskog klimatskog zakonodavstva:

- Komisija će predstaviti na ljeto reviziju svih klimatskih i energetskih komada zakonodavstva, a ovaj mehanizam će biti ključan alat Europske komisije za sveobuhvatnu agendu za zeleni rast - rekao je Gentiloni. (H/DJ)
Možda ste propustili...

DR. SC. ŽELJKO PAVIĆ, FILOZOFSKI FAKULTET U OSIJEKU

Laž se i ne mora često ponavljati, dovoljno ju je dobro upakirati

KRIZA OPAŽANJA STVARNOSTI (I)

Kad laž dominira percepcija degenerira

VALDIS DOMBROVSKIS IZVRŠNI POTPREDSJEDNIK EUROPSKE KOMISIJE

Suzbiti nepoštene prakse koje narušavaju tržište

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DR. SC. ŽELJKO PAVIĆ, FILOZOFSKI FAKULTET U OSIJEKU

Laž se i ne mora često ponavljati, dovoljno ju je dobro upakirati

2

DAVOR GJENERO, POLITIČKI ANALITIČAR S KRKA

Medijsku interpretaciju kaosa u državi stvara predsjednik Milanović

3

TAJVAN: MALI OTOK U SJENI VELIKE KINE

Pacifička zona nervoze