Kultura
VLADO MAJHEN, NOVI RAVNATELJ ZAVIČAJNOG MUZEJA SLATINA

Prikupljat ćemo građu za nove, ali i postojeće zavičajne zbirke
Objavljeno 9. travnja, 2021.

Nakon obavljenog razgovora s prof. Vladom Majhenom, tijekom kojega je predstavio svoj prijedlog rada Zavičajnog muzeja Slatina za četverogodišnje razdoblje, Povjerenstvo za provedbu natječaja za izbor i imenovanje ravnatelja te ustanove predložilo ga je, a Gradsko vijeće Slatine imenovalo za ravnatelja Zavičajnog muzeja Slatina od 1. travnja 2021.

Nema prostora
- Budući da sam na ovome mjestu tek nekoliko dana, nisam još pohvatao sve konce, ali mislim da će to ići relativno brzo. Prvo sam zamijetio da u Muzeju nedostaje sportska soba i nije predstavljena sportska povijest Slatine. To je zanimljivo područje jer je Slatina svojevremeno bila poznata po dosta rukometnih reprezentativaca, i muških i ženskih. Imam informacije da je bilo i vrlo uspješnih sportaša rođenih u Slatini, ali za njih se ne zna jer su se možda kao djeca s roditeljima odselili iz Slatine - kaže Vlado Majhen, novi ravnatelj Zavičajnog muzeja Slatina.

Glavnim zadatkom muzejske djelatnosti smatra prikupljanje građe vezane uz povijest grada, a to mogu biti različite fotografije, zapisi o povijesnim događajima i predmeti koji nešto govore o vremenu kada su nastali ili se koristili.

- Cilj prikupljanja različitih predmeta i građe bit će popunjavanje zbirki muzeja ili stvaranje osnove za buduće formiranje novih zbirki Zavičajnog muzeja. Djelatnici Muzeja bit će vođeni kriterijima vrijednosti i rijetkosti građe. Nastavit ćemo s istraživanjem arheološke, etnografske, povijesne građe, kao i s naznačenim istraživanjem povijesti slatinskoga sporta. U ostvarivanju toga cilja djelatnici će skupa sa mnom prikupljati informacije o kulturnim dobrima od relevantnih institucija i prema potrebi ćemo izlaziti na teren - kaže Majhen.

Govoreći o stručnoj obradi, čuvanju i zaštiti muzejske građe, ravnatelj Majhen kaže da muzejski prostori, kolikogod zgrada bila velika, nisu dostatni za tu namjenu.

- Istina je da ima još neuređenih prostora, a budući da u ovoj zgradi treba biti smještena i Glazbena škola Milka Kelemena, tu nema dovoljno prostora za čuvanje muzejske arhivske građe. Ako vatrogasci dobiju nove prostore u gradskoj Industrijskoj zoni, njihove sadašnje prostorije prekoputa Muzeja bile bi pogodne za čuvanje arhivske građe, kojoj je potrebna propisana vlažnost i temperatura - dodaje Majhen.

Uspješne suradnje
Zavičajni muzej Slatina ima već uhodane aktivnosti, pa će i dalje redovito obilježavati Noć muzeja krajem siječnja, Međunarodni dan muzeja u svibnju, Dan grada koncem kolovoza i početkom rujna, Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena u listopadu, predavanja o Domovinskom ratu na slatinskom području u suradnji s HVIDR-om i školama tijekom studenoga, a održavat će se i ekološke radionice u suradnji s osnovnim i srednjim školama, projekti i radionice tradicijskih djelatnosti tijekom cijele godine, likovne radionice u suradnji sa školama i udrugama, radionice pisanja i ilustriranja te radionice plesa i pokreta. Tijekom godine planirane su i dvije izložbe iz fonda Muzeja (upravo je postavljena izložba salveta "Uskrs na papiru").

Novi ravnatelj planira nastaviti dosadašnje vrlo uspješne suradnje s muzejima Slavonije i Baranje te s udrugama i ustanovama na području grada. Razmišlja o zapošljavanju jednoga pomoćnog tehničkog radnika koji bi pomagao zaposlenom djelatniku na reparaciji starijih izložaka, ali to će ovisiti o mogućnosti gradskog proračuna.

Poznato je da Muzej ne može uprihoditi neka značajnija sredstva, a ulaznice donose beznačajne prihode. U aktualnom stanju epidemije koronavirusa Muzej će raditi kao i sve ustanove, uz propisane epidemiološke mjere, nošenje maske, držanje potrebnog razmaka i dezinfekciju ruku, a zbog očekivano manje posjećenosti neće biti problema u provođenju propisanih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Petar Žarković
Vlado Majhen

ravnatelj Zavičajnog muzeja

Djelatnici Muzeja bit će vođeni kriterijima vrijednosti i rijetkosti građe. Nastavit ćemo s istraživanjem arheološke, etnografske, povijesne građe, kao i s naznačenim istraživanjem povijesti slatinskoga sporta.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPROŠTAJ OD SAŠE ANOČIĆA

Sanjar u doba grube realnosti

2

PROMOCIJA KNJIGE ‘’DJECA NA DALJINU’’

Matanović: Ovo je knjiga o teškim sudbinama o kojima se premalo govori

3

IZLOŽBA U POVODU 30 GODINA STROSSMAYEROVA SPOMEN-MUZEJA U ĐAKOVU

Muzej koji ugošćuje biskupa, slikare, književnike i glumce