Ekonomija
POŽGAJ GRUPA OSTAJE BEZ TRUPACA

Zatvaraju dva pogona i gase 288 radnih mjesta
Objavljeno 9. travnja, 2021.
U Hrvatskim šumama kažu da je ukupni dug Požgaj grupacije prema njima 14,6 milijuna kuna, a dospjeli 10 milijuna kuna

Nakon provedenog natječaja za raspodjelu količine trupaca za ovu godinu, Požgaj Grupa nije se našla na listi onih kupaca kojima Hrvatske šume prodaju drvne sortimente.

Hrvatske šume nisu sklopile ugovor o kupoprodaji trupaca za ovu godinu s Massive Lumber i Massive Panels, članicama Požgaj Grupe uz obrazloženje da ne posjeduju vlastitu tehnologiju za proizvodnju prijavljenih proizvoda, a što je jedan od uvjeta za dobivanje godišnjeg ugovora.

Nakon uloženih prigovora i višetjednog nadzora, dogovor nije postignut te je tako Požgaj Grupa ostala bez 54.400 metara prostornih trupaca, na koje je minimalno računala na temelju prošlogodišnjeg poslovanja. Nedobivanjem godišnjeg ugovora Požgaj Grupa se našla u problemima te su najavili zatvaranje svojih pogona i gašenje radnih mjesta.

- Doći će do reorganizacije poslovanja Požgaj Grupe i gašenja 218 radnih mjesta u prvoj fazi, do kraja travnja, uz zatvaranje dviju tvornica - tvornice namještaja i lamela u Donjem Miholjcu te tvornice drvenih kućica u Otočcu. Do kraja lipnja ukupni predviđeni broj otkaza ugovora o radu će biti 288 - rekao je Nikola Požgaj, direktor Požgaj Grupe. Tvornica lamela i tvornica namještaja Donjem Miholjcu zapošljava 160 radnika.

- Zbog poteza Hrvatskih šuma do kraja travnja bit ćemo prisiljeni otkazati ugovor o radu za njih 88 - kaže Požgaj, dodajući da odbacuju sumnje da je do ove situacije dovelo dugovanje Požgaj Grupe prema Hrvatskim šumama.

– Tijekom prošle godine, unatoč koronakrizi, obveze smo plaćali u rokovima, međutim, nakon obustave isporuke trupaca od strane Hrvatskih šuma obustavili smo i daljnja plaćanja, te će tekući dug biti dio ukupnog restrukturiranja koje slijedi - ističe Požgaj.

U Hrvatskim šumama ističu da ukupni dug ugovornih kupaca Požgaj grupacije Massive Lumber i Massive Panels iznosi 14,6 milijuna kuna i da dospjeli dug iznosi više od 10 milijuna kuna te da su imale razumijevanja i želje da im pomognu s ciljem očuvanja zaposlenosti i proizvodnje.

‘‘Jedan od uvjeta za godišnji ugovor jest plaćanje dugovanja. Svjesni negativnog utjecaja pandemije na poslovanje, produžili smo dva puta rok za potpis ugovora po javnim pozivima za prodaju trupaca i prostornog drva (krajnji rok 31. ožujka 2021.), s tendencijom produživanja i treći put, do 30. travnja", napominju iz HŠ-a.

Kažu da najava zatvaranja pogona u Požgaj Grupi nema veze s Hrvatskim šumama, pogotovu jer te tvrtke nisu ugovorni kupci, a jedna nije ni predala zahtjev za odobrenje količina. Iz Požgaj Grupe navode da već duže javno upozoravaju na netransparentno i selektivno poslovanje Hrvatskih šuma.

No u Hrvatskim šumama se pozivaju na Pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih kupoprodaja trupaca. ‘’Hrvatske šume i Udruženje drvno-prerađivačke industrije pri HGK definirale su uvjete za prodaju drvne sirovine u vidu ravnomjernijeg rasporeda sirovine te ograničenja maksimalne količine po pravnoj osobi", ističu u HŠ-u.

Snježana Fridl
HŠ: MODELOM JE ZADOVOLJNA VEĆINA
Iz HŠ-a poručuju da s velikom većinom drvoprerađivača imaju odlične odnose. ‘’Mnogo smo učinili za boljitak drvoprerađivačke industrije, od odgode roka plaćanja čim je počela kriza pa do konkurentnih cijena, čime je hrvatska drvna industrija sačuvana u ovim kriznim vremenima pandemije COVID-19. Hrvatske šume su za 2021. godinu preko ugovora prodale 2.207.000 m3 trupaca za 408 ugovornih kupaca trupaca te 1.159.897 m3 prostornog drva za 213 ugovornih kupaca prostornog drva, što pokazuje da je modelom zadovoljna golema većina’’, zaključuju u Hrvatskim šumama.
Nikola Požgaj

direktor Požgaj Grupe

Unatoč koronakrizi, svoje smo obveze Hrvatskim šumama plaćali u predviđenim rokovima, a nakon obustave isporuke trupaca obustavili smo i daljnja plaćanja, te će dug biti dio restrukturiranja koje slijedi
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana