TvObzor
HRT: MEDICI, GOSPODARI FIRENCE

Uzbudljivi spoj obiteljske drame, političkog trilera i povijesnog spektakla
Objavljeno 9. travnja, 2021.

Sredinom 15. stoljeća bogati su bili nezamislivo bogati, a siromašni su bili jadni i bijedni. Srednja klasa nije uopće postojala. Oni koji su bili rođeni bogati, bili su spremni učiniti baš sve da tako i ostane. Oni rođeni siromašni znali su da će i njihova djeca biti siromašna. Sve se to počinje mijenjati pojavom Giovannija de’ Medicija. Sin firentinskog trgovca vunom oduvijek je želio da njegova djeca i djeca njegove djece žive boljim životom nego što je njegov. Giovanni postaje bankar, i to ne bilo kakav - prvi bankar nikog drugog doli samog Pape. Takav je položaj donio njemu i njegovoj obitelji golemo bogatstvo i nezamislivu moć. No mnogo je važnije da je Papa obznanio da se bankarske usluge kakve pruža Medici ne smatraju lihvarenjem, što se dotad smatralo velikim grijehom. Uslijedile su radikalne promjene. Prvi put u povijesti mlađe su generacije, prepune ideja i ambicija, mogle doći u posjed kapitala, što je značilo da mogu sanjati o boljem životu za sebe i svoju obitelj. To je bio svojevrstan začetak novog, modernog svijeta u kojemu danas živimo.

Čak i da je to bio jedini doprinos Medicija, i to bi bilo dovoljno da odigraju jednu od najznačajnijih uloga u društvu onoga doba, no oni se nisu zaustavili samo na tome. Dok je u Firenci Giovanni širio svoj bankarski imperij, u Rimu su otkrivene ruševine iz antičkog doba. Umjetnici su ponovno počeli otkrivati svijet ljepote koji je stoljećima bio posve zanemaren. Giovanni, njegov sin Cosimo, i nadasve, njegov unuk Lorenzo Veličanstveni, postali su mecene velikih umjetnika koje su nadahnula novootkrivena blaga. Mnogi su tada smatrali da je njihova umjetnost skandalozna i poganska, ali ne i Medici, koji se pružali punu podršku najznačajnijim umjetnicima onoga vremena, poput Donatella, Brunelleschija, Botticellija, da Vincija i Michelangela, kao i brojnim drugima. To je bilo vrijeme rađanja onoga što danas zovemo renesansom, epohe najvećeg ponovnog rođenja umjetnosti koju je svijet ikada vidio.

Da bi ispričali cijelu priču o Medicijima, autori serije krenuli su od pretpostavke: povijest nam ne govori kako je Giovanni skončao, no u seriji je ubijen. Njegovi sinovi, Cosimo i Lorenzo, doznaju da im je otac otrovan, ali to zadrže za sebe.

Serija započinje Giovannijevom smrću te se pretvara u pravu kriminalističku priču kadru zaintrigirati i one gledatelje koje inače ne bi privukla saga o Medicijima. Tako se u radnju uključuju brojni sumnjivci iz redova plemstva, koji su s pravom smatrali da Mediciji ugrožavaju njihovu poziciju. Posebice su to bili konkurentski bankari i vjerski fanatici. Istodobno, serija je i uzbudljiva obiteljska drama. Serija Medici je mnogo toga: obiteljska drama, kriminalistička priča, politički triler i povijesni spektakl. U njoj nastupaju svjetski poznati glumci. U cijelosti je snimljena u Engleskoj i na pitoresknim lokacijama Toskane i Rima. Naravno, to uključuje i samu firentinsku katedralu, kao i druge povijesne lokacije u Firenci - gradu Medicija.

Autori serijala, čija je prva epizoda na rasporedu 15. travnja u 23.30 na HRT-u 2, jesu Frank Spotnitz i Nicholas Meyer. Glavne uloge tumače Richard Madden (Cosimo), Stuart Martin (Lorenzo), Annabel Scholey (Contessina), Guido Caprino (Marco Bello), Alessandro Sperduti (Piero), Ken Bones (Ugo Bencini), Lex Shrapnel (Rinaldo Albizzi), Alessandro Preziosi (Brunelleschi), Daniel Caltagirone (Pazzi) i Sarah Felberbaum (Maddalena).

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

THE LIMIT - SINGL KOJI NAJAVLJUJE DRUGI ALBUM DARKSIDEA

Jedinstvena i originalna suradnja Nicolása Jaara i Davea Harringtona

TREĆA I POSLJEDNJA SEZONA SERIJALA “AMERIČKI BOGOVI”

Očaravajući nered napokon je završio, za sada