Mozaik
KRISTINA KUZMIČ, OSJEČANKA S AMERIČKOM ADRESOM

Bez svog slavonskog inata
sigurno bih odustala od
mnogih svojih ideja i snova
Objavljeno 3. travnja, 2021.
Dobra sam mama jer spašavam djecu od karijesa tako što ukradem malo njihove čokolade!

Nakladnik Profil objavio je hrvatski prijevod hvaljene autobiografske knjige "Drži se" Kristine Kuzmič, u kojoj ta vlogerica hrvatskog podrijetla s više od tri milijuna pratitelja na društvenim mrežama piše o roditeljstvu, važnosti prihvaćanja samoga sebe, ali i pronalasku radosti.


Rođena Osječanka Kristina Kuzmič domaćoj publici postala je poznata kao pobjednica televizijskog natjecanja koje je organizirala Oprah Winfrey. Nakon toga izgradila je karijeru kao vlogerica, a njezine snimke o roditeljstvu, kulinarstvu i životu općenito dosad su pregledane više od milijardu puta.

U knjizi "Drži se", Kristina Kuzmič na izuzetno nepretenciozan, duhovit i inspirativan način govori o svojem životu. Govori o odlasku u SAD za vrijeme rata u Hrvatskoj. O sebi kao djevojčici koja se u najosjetljivijoj dobi pokušava uklopiti u stranoj zemlji. O sebi kao mladoj ženi, bez sigurnog zaposlenja, koja je postala samohrana majka dvoje djece. O ponovnom vjenčanju i balansiranju odgoja dvoje tinejdžera i malog djeteta i karijere. O tome kako je privukla pozornost Oprah i postala pobjednica njezina televizijskog natjecanja, ali i o važnim lekcijama koje je iz toga izvukla… Na društvenim mrežama Kristinu Kuzmič prati više od tri milijuna ljudi. Razlog njezine popularnosti je taj što Kristina u svojim snimkama ne prikazuje svoj život kao život iz reklame, a vlastitu životnu priču kao pravocrtnu priču o uspjehu. Teško je, i bit će teško, ali nada uvijek postoji, a uz smijeh sve bude lakše. Knjigu je s engleskog preveo Klen Šamarinac.

Prošlo je mnogo godina otkako smo zadnji put razgovarale davne 2012. I u Vašem se životu dogodilo mnogo toga, zar ne?


- Da! Još se jedno dijete pridružilo našoj obitelji. I ja sam počela stvarati videozapise o životu i roditeljstvu. A ono što je počelo kao hobi, pretvorilo se u karijeru do koje mi je jako stalo. Prije dvije godine krenula sam na turneju, imala vlastiti show te napisala knjigu koja je prevedena, i sada je dostupna u Hrvatskoj.

Sve to možemo pročitati u Vašoj knjizi, odakle ideja da pišete o svojem životu i kojoj je publici namijenjena?


- Na ideju sam došla nakon što su moji videozapisi postali popularni, pa sam počela dobivati stotine emailova u kojima ljudi traže više detalja o tome kako sam od toga da mrzim život došla do toga da u njemu uživam, i kako sam pronašla rješenja za neke probleme. Nikada nije bilo dovoljno vremena da svima odgovorim, pa kada su mi predložili da napišem knjigu pristala sam, jer sam shvatila da bi ta knjiga mogla biti moj odgovor svima. Knjiga obuhvaća različite teme i za svakoga je tko osjeća da život nije ispao onako kako si je isplanirao.

Imate milijune pratitelja svojeg vloga, kakve su reakcije na knjigu?


- Povratne informacije su prekrasne! Primila sam mnoštvo poruka preko društvenih mreža i emailova od ljudi koji su pročitali knjigu. Više puta sam se rasplakala čitajući njihove reakcije. Doista se osjećam počašćenom kad saznam da je ona inspiracija i pomoć mnogima.


Traže li Vaše čitateljice savjete od Vas i kakve?


- Da, svakodnevno! Ljudi traže moj savjet o svemu: pitanja o roditeljstvu, kako prebroditi razvod, sve do sitnih životnih problema. Ali ja ih uvijek podsjećam da nisam stručnjak u tim područjima, nisam diplomirala psihologiju, nemam doktorat iz roditeljstva (voljela bih da to postoji, dobro bi mi došao u kriznim trenucima roditeljstva). Ja sam samo obična žena koja je prošla uspone i padove u životu i pronašla svoj put kako ploviti kroz razne životne situacije. Sve što mogu jest podijeliti s drugima svoja iskustva, pogreške i lekcije u nadi da će možda nekome biti od pomoći.

"Uz smijeh sve bude lakše", stoji u najavi knjige. Progovara li to slavonski inat u Vama kad se nađete u problemu?


- Ha, ha, sigurna sam da mi je slavonski inat pomogao u mnogim područjima. Bilo je toliko prepreka u osobnom, pa i profesionalnom životu da bih bez tog inata, tvrdoglavosti, sigurno odustala od mnogih svojih ideja i snova, i ne bih imala život koji sada imam. Uvijek sam govorila da treba biti tvrdoglav i fleksibilan! Znam da to zvuči kontradiktorno, ali trebamo tvrdoglavost kad je u pitanju naša svrha, strast i cilj, i istovremeno fleksibilnost u pristupu, procesu i vremenu.

Kako se nosite s pandemijom i koji aspekti su Vam najteže pali?


- To je bila velika prilagodba. Moji tinejdžeri ne idu u školu od sredine ožujka prošle godine. Uvidjela sam da obrazovanje mog hiperaktivnog vrtićarca nije moj najveći talent. No, pokušali smo na najbolji način iskoristiti ovu situaciju. Tako je lako jednostavno se prepustiti strahu i razočaranjima, a još uvijek ima toliko toga dobroga. Lijepo nam je što kao obitelj možemo više vremena provoditi zajedno i što moj muž radi od kuće.

Bliži nam se Uskrs. Kako ga provodite? Postoji li nešto što radite svake godine (ukrasi, objedi...)?


- To je vrijeme za obitelj! Bojimo jaja, idemo u crkvu, imamo obilan obiteljski ručak i jedemo previše čokolade. Svake godine kažem sebi kako ću biti odgovorna i brinuti o svom zdravlju, pa neću za sebe kupiti čokoladna jaja i zečiće, nego samo za djecu. A onda kraj dana završim u krađi čokolade od svoje djece. Ja to ovako gledam: dobra sam mama jer spašavam djecu od karijesa tako što ukradem malo njihove čokolade!

Što Vam nedostaje iz Hrvatske, i planirate li doći kad završi pandemija?



- Nedostaju mi ljudi i hrana! Najviše moja obitelj u Hrvatskoj. Imam tamo četiri nećaka i jednu nećakinju, i žalosno je što ne mogu gledati kako odrastaju. A volim i hrvatsku hranu! Svaki put kad me mama posjeti u Kaliforniji, donese kofer put Vegete, Cedevite i različitih hrvatskih slatkiša. Nadam se da ću moći doći u Hrvatsku ovo ljeto.

Tanja Kvorka

MJERE

1 šalica = oko 225g ili 250ml

1 žlica = oko 15g ili 15ml

1 žličica = oko 5g ili 15ml

KVADRATIĆI S ČOKOLADNIM JAJIMA
 

Sastojci

3/4 šalice otopljenog i malo ohlađenog maslaca

1 šalica smeđeg šećera

1/2 šalice kristal šećera

2 žličice ekstrakta od vanilije

1 veliko jaje

1 veliki žutanjak

1 žličica soli

1/2 žličice sode bikarbone

2 šalice + 2 žlice pomješanog glatkog i oštrog brašna

1 1/4 šalice sitnih čokoladnih jaja

Priprema

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva C. Obložite tepsiju površine 23 x 33 cm aluminijskom folijom koja je duža od tepsije, tako da visi preko ruba. Foliju lagano nauljite. U velikoj zdjeli istucite istopljeni maslac, oba šećera i vaniliju. Dodajte jaje i žutanjak i miksajte dok se ne povežu. Dodajte sol, sodu bikarbonu i brašno, i to plastičnom ili drvenom kuhačom. Utisnite pripremljenu masu u tepsiju i poravnajte. Stavite čokoladna jaja po površini. Pecite oko 24 minute dok kolač ne dobije lagano zlatnosmeđu boju po rubovima. Ostavite da se hladi 10 minuta. Potom pažljivo uhvatite foliju za rubove i izvadite sve zajedno iz tepsije na plohu za rezanje. Kad se kolač posve ohladi, izrežite na četverokute.

SIRASTI MUFINI S JAJIMA
 

Sastojci

1 šalica + 2 žlice pomiješanog glatkog i oštrog brašna

1/2 žličice soli

1/2 žlice kristal šećera

1/2 žlice praška za pecivo

3 žlice hladnog maslaca narezanog na kockice

1/2 šalice mlijeka

6 jaja

5 kriški slanine, pečene i nasjeckane

1/2 šalice ribanog sira cheddar

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva C. Pomiješajte brašno, sol, šećer i prašak za pecivo. Umiješajte kockice maskava dok ne dobijete strukturu mrvica. Dodajte mlijeko i miješajte dok se ne spoje sastojci. Namastite 6 kalupa u tepsiji za mafine. Stavite tijesto u svaki kalup i podignite mu rubove da dobijete malu udubinu, a u svaku od njih razbijte 1 jaje. Posipajte s malo soli i sirom. Pecite oko 14 minuta (15 minuta ako ne želite premekan žutanjak). Ukrasite slaninom. Poslužite odmah.

GLJIVE S CRNIM VINOM

Sastojci

500 g šampinjona

4 žlice omekšalog maslaca

2 usitnjena češnja češnjaka

1/4 šalice ribanog sira

1/4 šalice crnog vina

2 žličice umaka od soje

2/3 šalice usitnjenih slanih krekera (npr. Ritz)

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C. Obložite tepsiju papirom za pečenje. Očistite gljive vlažnim papirnim ubrusom. Uklonite peteljke. Pomiješajte sve sastojke u jednoličnu smjesu i napunite njome gljive. Poslažite ih na obloženu tepsiju i pecite oko 20 minuta.

Možda ste propustili...

PRVOG DANA SRPNJA

Pivo na Kaštelu

U ČAKOVCU

Open air koncerti

HR TOP 40 LISTA BILJEŽI ČETIRI NOVA ULAZA

Doris, Jacques, Nela i Daria uskočili među najemitiranije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MISS UNIVERSE OTPUTOVALA NA FLORIDU

Na svjetskom izboru
u haljini s ogledalima

2

U DVORANI GRADSKOG KAZALIŠTA “JOZA IVAKIĆ” U VINKOVCIMA

Večeras 21. Tamburaški memorijal Hrvoja Majića

3

FESTIVAL 13.- 20. LIPNJA

ZagrebDox 2021. Osebujne i važne priče sjajnih autora