Dome slatki dome
VRIJEME JE ZA SADNJU RUŽA

Za raskošne mirisne ruže uvijek se može naći mjesto
Objavljeno 4. ožujka, 2021.
Humak zemlje oko sadnice olakšava zalijevanje i štiti od eventualnih mrazova

Optimalno vrijeme za sadnju ruža je proljeće, u vrijeme kada pupoljci još nisu stigli procvjetati, a tlo se nije dovoljno zagrijalo.


Sadnice ruža moraju se posaditi dok su još u stanju mirovanja i svakako rano u proljeće, a sve kako bi se dovoljno brzo ukorijenile. Kasnija sadnja tijekom proljeća nije poželjna jer su sadnice uglavnom već krenule rasti. Treba znati da je ružu po mogućnosti najbolje posaditi na mjesto gdje do tada nije rasla druga ruža. Prije sadnje ružu dobro namočite - ostavite ju u vodi nekoliko sati. Uronite ju tako da voda dopire do stapke. U pravilu - što kasnije sadite ružu, treba ju duže držati u vodi, i do 24 sata. Čak i ruže koje su u kontejnerima bolje će se primiti ako ih potopite u vodu prije sadnje. Držite ih u vodi sve dok više ne vidite da izlaze mjehurići zraka.


Ako sadite ruže golog korijena, nakon namakanja skratite ružu na visinu od 20 cm. U pravilu trebalo bi ostati najmanje pet pupova. Uklonite oštećeno i odumrlo korijenje i lagano skratite ostalo korijenje. Taj će postupak potaknuti razvoj novog korijenja.


Kod ruža koje su u kontejneru ili posebno zapakirane korijenje se ne dira. I kod tih ruža, međutim, uklonite bolesne ili preduge izdanke. Ruže imaju dugo i snažno korijenje, pa rupa u koju ćete ih posaditi treba biti otprilike 40 cm široka i duboka. Prije no što ružu pokrijete zemljom, primiješajte zrelog komposta. Ako je zemlja u vrtu teška, dodajte malo grubog pijeska ili šljunka. Držite ružu na mjestu dok popunjavate rupu i malo je protresite tako da se zemlja rasporedi između korijenja. Zemlju dobro utabajte i dobro zalijte.


Danas se u prodaji, uglavnom, nalaze sadnice čiji je korijen obložen tresetom, a nadzemni dio parafiniran. Prije sadnje skine se folija kojom je omotan korijen te se sadnica ruže postavlja u pripremljenu rupu. Oko sadnice se nagrće pripremljena zemlja. Pazimo da ruža stoji uspravno i da je cijepljeno mjesto obvezno na dubini od bar dva centimetra ispod razine zemlje. Praktično je sadnicu zaliti dok još nismo rupu posve popunili zemljom. Zatim ružu nagrnemo ostatkom pripremljene zemlje, napravimo oko ruže rub od zemlje radi lakšeg otjecanja vode pod sam korijen i ponovno dobro zalijemo.


Humak zemlje oko sadnice ne samo da će olakšati zalijevanje već će ružu zaštititi od eventualnih mrazova. Zemlju možete poravnati tek kad dođe lijepo vrijeme i ruža dobro krene. Ruže vole zemlju obogaćenu humusom i zemlju koja se redovito prihranjuje i prekopava. Najbolje uspijevaju na slabo kiselom ili neutralnom zemljištu. U slučaju da je zemljište prekiselo, dodaje se vapno, a ako je lužnato, dodaje se stajsko gnojivo ili treset.


Budući da postoji izuzetno mnogo vrsta ruža, moguće je pronaći pravu vrstu za svaki vrt. Odaberite mjesto na kojemu će biljke imati dovoljno zraka i svjetla, a idealno bi bilo nekoliko sunčanih sati dnevno. Valja znati da su ruže stablašice osjetljivije na smrzavanje od standardnih ruža. Stablašice možemo saditi i u veće posude. Rezidba se obavlja u proljeće, a ovisi o načinu rezidbe grupe ruža u koju pripada na deblu nacijepljena sorta. Zaštita od štetnika i bolesti ne razlikuje se od klasične zaštite ruža. Izdanke koji rastu iz korijena uklanjamo dok su mlađi, a izbojke koji tjeraju iz debla kidamo pri osnovi čim ih primijetimo. Ocvale cvjetove treba također redovno uklanjati.


Početkom dvadesetog stoljeća nastale su moderne ruže koje su nadmašile do tada uzgajane takozvane stare sorte ruža. Iako starinske ruže nikad neće nadmašiti ljepotu hibridnih modernih ruža, još imaju mnogo poklonika i uzgajaju se. Prva hibridna ruža čajevka stvorena je još polovinom 19. stoljeća.
Jasminka Knežević
Nužno je redovito zalijevati
Netom posađenu sadnicu nipošto ne smijemo propustiti obilno zaliti. Budući da se pri tomu zemlja malo povuče, moramo ponovno cijepljeno mjesto malo zagrnuti rahlom, sipkom zemljom. Čim prođe opasnost od niskih temperatura i kada dođe do buđenja okaca, ruže treba oprezno odgrnuti jer su potjerali izboji u ovoj fazi vrlo krti. Posađenu sadnicu nužno je redovito zalijevati.
Razmak sadnje ovisi o sorti
Penjačice se sade na razmak od 120 cm. Grmolike ruže u gredici sade se na razmak od 50 cm. Razmak ovisi o sorti ruže i načinu rasta. Čajevke se sade na minimalni razmak od 40 cm. Floribunde u gredici sade se na razmak 30 – 35 cm. Mini ruže sadimo na razmak od 25 cm, a ruže pokrivačice tla sade se na razmak od najmanje 80 centimetara.
Prihraniti i plijeviti korove
U sušnim razdobljima najbolje je biljke zalijevati ujutro i navečer. Preporučljivo je gnojiti tlo dva puta u sezoni. Prvih godina pupoljke je najbolje otkinuti kako bi se potaknuo rast. Uvenuli pupoljci moraju se odrezati oštrim nožem ili vrtnim škarama. Ako se na listovima ruža pojave mrlje, čiji uzrok može biti gljivična infekcija, svakako ih treba odrezati i spaliti. Mjesto oko ruže treba redovito i plijeviti od korova.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana